Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ navrhla prehĺbenie partnerstva s krajinami Perzského zálivu

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, archívna snímka. Foto: TASR / AP

Posilnené partnerstvo je podľa Borrella prospešné pre obe strany.

Brusel 18. mája (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a Európska komisia (EK) prijali v stredu spoločné vyhlásenie o strategickom partnerstve krajinami Perzského zálivu, ktorého cieľom je rozšíriť a prehĺbiť spoluprácu EÚ s Radou pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) a jej členskými krajinami.

Borrell uviedol, že v čase neistoty a závažných problémov, ktorým čelí medzinárodný poriadok založený na pravidlách, Európska únia a krajiny Perzského zálivu môžu získať výhody zo silnejšieho strategického partnerstva pokrývajúceho viaceré kľúčové oblastí.

"Musíme užšie spolupracovať na stabilite v Perzskom zálive a na Blízkom východe, na globálnych bezpečnostných hrozbách, ako sú energetická bezpečnosť, zmena klímy, digitalizácia, obchod a investície. Musíme tiež posilniť kontakty medzi našimi študentmi, výskumníkmi, podnikmi a občanmi," konštatoval šéf európskej diplomacie.

Posilnené partnerstvo je podľa Borrella prospešné pre obe strany. Únia je najväčším jednotným trhom na svete, lídrom vo výskume a inováciách, dôležitým bezpečnostným aktérom v regióne Perzského zálivu a popredným aktérom v oblasti globálnych výziev, akými sú klíma zmeny a digitalizácia. EÚ zároveň vytvára dynamický rámec pre spoluprácu s partnermi GCC s cieľom podporiť udržateľné investície v širšom regióne Blízkeho východu a v Afrike. Oblasť Perzského zálivu je obzvlášť zasiahnutá zmenou klímy a EÚ ako priekopník v boji proti tomuto fenoménu môže byť partnerom pri rozvoji know-how a odborných znalostí.

Na druhej strane členské krajiny GCC sú dynamicky sa rozvíjajúce ekonomiky a predstavujú dôležitý most medzi Európou, Áziou a Afrikou. Sú spoľahlivými poskytovateľmi skvapalneného zemného plynu a majú jedny z najlepších solárnych a veterných zdrojov na svete, ktorých rozvoj môže byť kľúčový pri implementácii klimatických a ekonomických cieľov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)