Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Európska komisia navrhuje navýšiť rozpočet na rok 2022

Na archívnej snímke eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Foto: TASR/AP

Navrhované posilnenie rozpočtu podporuje najpostihnutejšie členské štáty a zabezpečuje, aby mali zdroje na riešenie potrieb tých, ktorí utekajú pred inváziou Ruska na Ukrajinu, vysvetlil komisár.

Brusel 22. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok navrhla posilniť rozpočet na rok 2022 o 99,8 milióna eur v záväzkoch a o 176 miliónov eur v podobe platieb. Nové finančné prostriedky pomôžu najmä najpostihnutejším členským štátom Európskej únie pokryť prvé náklady na prijatie a registráciu ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny, informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že navýšené finančné prostriedky budú riadené prostredníctvom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a Nástroj na riadenie hraníc a víz (BMVI).

Celková suma finančných prostriedkov, ktoré majú byť k dispozícii na migráciu a správu hraníc, tak bude 400 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky pomôžu najmä najpostihnutejším členským štátom EÚ pokryť prvé náklady na prijatie a registráciu ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny.

Dobrovoľník pomáha staršej žene utekajúcej pred vojenským konfliktom na Ukrajine pri kráčaní na nástupišti na železničnej stanici na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Przemysl na hraniciach s Poľskom, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Eurokomisár zodpovedný za rozpočet a administratívu Johannes Hahn v tejto súvislosti povedal, že rozpočet EÚ aj naďalej plní úlohy v oblasti krízového riadenia.

"Navrhované posilnenie rozpočtu podporuje najpostihnutejšie členské štáty a zabezpečuje, aby mali zdroje na riešenie potrieb tých, ktorí utekajú pred nevyprovokovanou a neopodstatnenou inváziou Ruska na Ukrajinu. Toto je ďalší príklad solidarity EÚ v praxi," vysvetlil komisár.

Finančné prostriedky v rámci AMIF budú slúžiť na to, aby ľudia utekajúci z Ukrajiny mohli v členských krajinách EÚ využívať pomoc v podobe jedla, prístrešia, sanitácie, oblečenia, liekov, pátrania po zvyšku rodiny, ako aj právnu a prekladateľskú pomoc a psychosociálne a iné špecializované služby vedúce k ich registrácii v jednom z členských štátov eurobloku.

Žena z Mariupola sa pozerá z okna autobusu počas príchodu do utečeneckého centra 21. apríla 2022 v ukrajinskom meste Záporožie.
Foto: TASR/AP


Financie riadené cez BMVI umožnia hladké uplatňovanie postupov na vonkajších hraniciach eurobloku alebo v ich blízkosti, ako je identifikácia utečencov, odoberanie odtlačkov prstov, registrácia, bezpečnostné kontroly, lekárske prehliadky a preverovanie zraniteľnosti štátnych príslušníkov tretích krajín.

Návrh eurokomisie na zmenu rozpočtu EÚ na rok 2022 musí schváliť Európsky parlament a členské štáty (Rada EÚ). Piatkový návrh tvorí súčasť celkovej reakcie EK na ruskú inváziu na Ukrajine a jej dôsledky, pre ktorú sa od prvého dňa vojny zmobilizoval rozpočet EÚ.

Komisia pripomenula, že globálne donorské podujatie s názvom "Postav sa za Ukrajinu", určené na pomoc pre utečencov a vnútorne vysídlených ľudí z Ukrajiny, vyzbieralo 9,1 miliardy eur, z čoho jednu miliardu eur prisľúbila venovať exekutíva EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)