Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

EÚ: Nigerskí pučisti budú zodpovední za útoky na civilistov

Ľudia držia ruskú vlajku na pochode v nigerskej metropole Niamey, ktorý zvolali prívrženci generála Abdourahmana Tchianiho, vodcu stredajšieho prevratu v krajine v nedeľu 30. júla 2023. Foto: TASR/AP

Borrell zopakoval, že prezident Mohamed Bazoum, ktorý bol demokraticky zvolený, zostáva jedinou hlavou štátu Niger.

Brusel 31. júla (TASR) — EÚ v pondelok varovala aktérov vojenského prevratu v Nigeri, že ich bude považovať za zodpovedných za všetky útoky na civilistov, diplomatický personál a veľvyslanectvá.

EÚ týmto vyhlásením, citovanom agentúrou AFP, reagovala na udalosť z víkendu, keď sa pred veľvyslanectvom bývalého koloniálneho vládcu Nigeru - Francúzska - v Niamey zhromaždili demonštranti podporujúci prevrat. Viacerí z nich mali v rukách ruské vlajky, skandovali meno ruského prezidenta Vladimira Putina a odsudzovali Francúzsko.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo svojom vyhlásení konštatoval, že Európska únia podporí rozhodnutie Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré v nedeľu nariadilo ekonomickú blokádu Nigeru.

Borrell zopakoval, že prezident Mohamed Bazoum, ktorý bol demokraticky zvolený, zostáva jedinou hlavou štátu Niger. "Inú moc ako jeho nemožno uznať. Musí okamžite a bezpodmienečne získať späť svoju slobodu a plný výkon svojej funkcie," uvádza sa vo vyhlásení.

Francúzsko v nedeľu demonštráciu pred svojím veľvyslanectvom rozhodne odsúdilo. Varovalo, že v prípade útoku na svojich občanov bude reagovať "okamžite a nekompromisne". Prezident Emmenuel Macron "nebude tolerovať žiadny útok na Francúzsko a jeho záujmy", uvádza sa v komuniké Elyzejského paláca.

Vedúci predstavitelia ECOWAS-u dali v nedeľu nigerským pučistom týždeň na obnovenie ústavného poriadku. Zároveň vyzvali na okamžité prepustenie prezidenta Bazouma. Pohrozili, že ak tieto požiadavky nebudú splnené, ECOWAS prijme všetky potrebné opatrenia, pričom varovali, že môžu zahŕňať aj použitie sily.

Na čele Nigeru je teraz veliteľ prezidentskej gardy generál Abdourahamane Tiani, ktorý v piatok vo vysielaní štátnej televízie oznámil, že krajinu povedie ako "predseda národnej rady na ochranu vlasti".

Toto vystúpenie prišlo deň po tom, ako nigerská armáda podporila vzburu proti prezidentovi Bazoumovi.

Tiani v televízii uviedol, že stredajší prevrat bol motivovaný túžbou zachrániť Niger, v ktorom sa zhoršuje bezpečnostná, ako aj ekonomická a sociálna situácia.