Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

EÚ o dva roky predĺžila mandát pre svoju výcvikovú misiu v Mali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Misia EUTM Mali pomáha pri obnove účinných a zodpovedných malijských ozbrojených síl tak, aby boli schopné zabezpečiť dlhodobú bezpečnosť tejto krajiny.

Brusel 14. mája (TASR) - Členské štáty EÚ rozhodli v pondelok v Bruseli o predĺžení mandátu pre výcvikovú misiu EÚ v Mali (EUTM Mali) o dva roky - do 18. mája 2020.

Ministri sa na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti dohodli aj na zmene mandátu tak, aby ciele tejto misie zahŕňali poskytovanie poradenstva a podpory pri výcviku spoločných ozbrojených síl skupiny G5 Sahel - ako súčasť pokračujúceho úsilia EÚ o podporu procesu známeho pod názvom G5 Sahel.

Rada EÚ rozhodla, že na obdobie od 19. mája 2018 do 18. mája 2020 Únia pridelí na túto misiu významne vyšší rozpočet ako doteraz. Pridelená suma bude vo výške 59,7 milióna eur. Na súčasné dvojročné obdobie bolo vyhradených 33,4 milióna eur.

Únia chce aj na základe tohto rozhodnutia zvýšiť úsilie o regionalizáciu práce civilných aj vojenských misií v oblasti Sahelu (EUTM Mali, EUCAP Sahel Mali a EUCAP Sahel Niger).

Misia EUTM Mali pomáha pri obnove "účinných a zodpovedných" malijských ozbrojených síl tak, aby boli schopné zabezpečiť dlhodobú bezpečnosť tejto krajiny. Jej cieľom je tiež obnoviť územnú celistvosť krajiny, čo sa má diať pod dohľadom civilných zložiek. Misia EÚ zároveň poskytuje malijským orgánom poradenstvo pri reformovaní armády.

Veliteľstvo misie sa nachádza v malijskom hlavnom meste Bamako. Súčasným veliteľom misie (od 31. januára 2018) je brigádny generál Enrique Millán Martinez zo Španielska.

Spravodajca TASR Jaromír Novak