Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ o pol roka predĺžila sankcie proti Rusku

Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Sankcie sú zameranú proti ruskému finančnému, energetickému a obrannému sektoru, ako aj proti tovarom, ktoré môžu byť použité na civilné, ale aj vojenské účely.

Brusel 13. januára (TASR) - Európska únia vo štvrtok rozhodla o predĺžení hospodárskych sankcií proti Rusku o ďalších šesť mesiacov. Dôvodom podľa EÚ je, že Rusko si neplní svoje záväzky voči Ukrajine vyplývajúce z mierových dohôd z Minska. Únia sa tiež obáva, že Rusko sa chystá zaútočiť na Ukrajinu, informovala agentúra AP.

Sankcie sú zameranú proti ruskému finančnému, energetickému a obrannému sektoru, ako aj proti tovarom, ktoré môžu byť použité na civilné, ale aj vojenské účely.

Opatrenia obmedzujú prístup ruských bánk a firiem na kapitálové trhy EÚ a zakazujú asistenčné alebo sprostredkovateľské služby pre ruské finančné inštitúcie. Zakazujú dovoz aj vývoz vojenského materiálu a obmedzujú prístup Ruska k "citlivým" technológiám používaným pri ťažbe ropy.

Rozhodnutie sa podľa AP bezprostredne netýka súčasného napätia okolo zvyšovania ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti hraníc s Ukrajinou, ale je súčasťou dlhodobejšieho hodnotenia situácie.

EÚ zaviedla sankcie proti Rusku v roku 2014 po anexii Krymu. Podľa najnovšieho rozhodnutia majú ostať v platnosti najmenej do 31. júla tohto roku.

V bojoch medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny zahynulo od začiatku konfliktu v roku 2014 viac než 14.000 ľudí.