Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

EÚ oceňuje plán USA vyradiť Sudán zo zoznamu podporovateľov terorizmu

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Sudán je jednou zo štyroch krajín označovaných Washingtonom za štátneho sponzora terorizmu - spolu s ním je to tiež Irán, Severná Kórea a Sýria.

Brusel 20. októbra (TASR) - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v pondelok privítal oznámenie prezidenta USA Donalda Trumpa, že je pripravený vyradiť Sudán z amerického čierneho zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Informovala o tom agentúra AFP.

Krok bude veľkou vzpruhou pre sudánsku vládu podporovanú občanmi, keďže Sudán bol desaťročia pokladaný za medzinárodného vydedenca. Oznámenie Trumpa na Twitteri nasledovalo po tom, čo Chartúm súhlasil s vyplatením odškodného vo výške 335 miliónov dolárov americkým obetiam terorizmu a ich pozostalým.

Šéf diplomacie EÚ Borrell uviedol, že navrhované vyradenie zo zoznamu je zároveň uznaním pokroku, ktorý urobil Sudán pod vedením premiéra Abdalla Hamdoka.

"Zámer USA zrušiť označenie Sudánu za štát podporujúci terorizmus je významný," napísal Borrell na Twitteri.



"Zlepšuje to začlenenie Sudánu do medzinárodného spoločenstva a posilňuje jeho prijatie do svetovej ekonomiky. EÚ plne podporuje zmenu v Sudáne," dodal Borrell.

Sudán je jednou zo štyroch krajín označovaných Washingtonom za štátneho sponzora terorizmu - spolu s ním je to tiež Irán, Severná Kórea (KĽDR) a Sýria. To veľmi vážne brzdí ekonomický rozvoj, pretože len málo veľkých zahraničných investorov je ochotných naraziť na zákony USA.

Sudán bol takto označený v roku 1993, za vlády diktátora Umara Bašíra, ktorý v 90. rokoch 20. storočia privítal na sudánskom území zakladateľa teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, pretože v krajine zaviedol druh politického islamizmu.

Al-Káida spáchala teroristické útoky na americké veľvyslanectvá v Tanzánii a Keni z roku 1998. Pri týchto bombových útokoch zahynulo viac ako 224 ľudí a 4000 utrpelo zranenia.

Zapísanie na zoznam má pre ekonomiku Sudánu na severovýchode Afriky zničujúce dôsledky. USA sa v predchádzajúcich rokoch usilovali o postupné obnovovanie vzťahov so Sudánom, pričom však trvali na tom, že nevyrovnané právne nároky sa budú riešiť skôr, ako bude vyradený zo zoznamu štátnych sponzorov terorizmu.

Prielom nastal po tom, ako v auguste do Sudánu zavítal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý tam rokoval s premiérom Hamdokom.