Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ odmieta tvrdenie, že brzdila práce na talianskej infraštruktúre

Pohľad na zrútený most v Janove. Foto: TASR/AP

Hovorca EK Christian Spahr sa vyjadril po tom, čo taliansky minister vnútra Matteo Salvini kritizoval pravidlá, ktoré obmedzujú rozpočtové výdavky, a dal ich do spojitosti so stavom infraštruktúry.

Brusel 16. augusta (TASR) - Európska únia vo štvrtok rázne zareagovala na tvrdenia talianskych politikov, že zrútenie diaľničného mosta v prístavnom meste Janov do určitej miery súvisí s rozpočtovými obmedzeniami, uvalenými úradmi mimo Talianska.

Hovorca Európskej komisie Christian Spahr sa vyjadril po tom, čo taliansky minister vnútra Matteo Salvini kritizoval pravidlá, ktoré obmedzujú rozpočtové výdavky, a dal ich do spojitosti so stavom infraštruktúry. Eurozóna kritizuje Taliansko za diery v rozpočte a vyzvala ho, aby obmedzilo výdavky.

Spahr uviedol, že "prišiel čas na vyjasnenie si niekoľkých vecí". Poukázal na to, že v rámci rozpočtového rámca EÚ na roky 2014-2020 "má Taliansko dostať okolo 2,5 miliardy eur", ako to vyplýva z investičných plánov EÚ zameraných na sieťové infraštruktúry vrátane ciest.

Hovorca EK dodal, že EÚ "na základe svojich pravidiel štátnej pomoci takisto schválila v apríli investičný plán pre talianske diaľnice, ktorý umožní investície vo výške približne 8,5 miliardy eur vrátane oblasti Janova".

"EÚ v skutočnosti podporovala investovanie do infraštruktúry v Taliansku," dodal Spahr.

Prečítajte si aj: