Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ odporúča analyzovať odpadové vody na letiskách na nové druhy covidu

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová. Foto: TASR/AP

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok neodporučilo osobitné opatrenia voči cestujúcim z Číny.

Brusel 30. decembra (TASR) - Členské štáty Európskej únie by mali okamžite začať s genómovým sekvenovaním vzoriek odobratých ľuďom s pozitívnym testom na koronavírus a tiež s monitorovaním odpadových vôd, predovšetkým na letiskách. V súvislosti s prudkým šírením covidu v Číne to v liste ministrom zdravotníctva európskej dvadsaťsedmičky odporučila eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová, informuje TASR.

List je podľa agentúry Reuters datovaný štvrtkom 29. decembra a Kyriakidisová ho napísala po online konferencii s viac než 100 predstaviteľmi členských krajín EÚ, príslušných orgánov Únie a tiež Svetovej zdravotníckej organizácie (OSN). Mimoriadne zasadnutie zdravotníckych expertov EÚ sa očakáva na budúci týždeň.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok neodporučilo osobitné opatrenia voči cestujúcim z Číny s vysvetlením, že európska populácia je pomerne dobre imunizovaná voči koronavírusu a z Číny zatiaľ prichádza iba koronavírusový variant omikron, ktorý už v Európe dávno je.

Povinnosť preukazovať sa negatívnym testom na koronavírus pre cestujúcich z Číny v Európe zaviedlo tento týždeň ako prvé Taliansko, nasledovalo ho Španielsko, Francúzsko a Británia.