Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ odsúdila použitie násilia proti demonštrantom v Sudáne

Ľudia protestujú v Sudáne 13. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Pri potlačení sobotňajších protestov prišlo o život šesť ľudí vrátane dvoch tínedžerov.

Brusel/Chartúm 14. novembra (TASR) - Európska únia v nedeľu odsúdila násilný zásah proti demonštrantom v Sudáne, ktorí protestovali proti prevratu z konca októbra. Pri potlačení sobotňajších protestov prišlo o život šesť ľudí vrátane dvoch tínedžerov.

EÚ vo svojom vyhlásení súčasne požadovala prepustenie zadržiavaných osôb vrátane novinárov, čím reagovala na tlak sudánskych bezpečnostných síl na médiá, ktorý sa v nedeľu vystupňoval zatknutím šéfa chartúmskej kanceláriepanarabskej televízie al-Džazíra.

EÚ vyzvala juntu, ktorá sa moci v Sudáne chopila 25. októbra, "aby sa vrátila na cestu spravodlivého a otvoreného dialógu s civilistami, ako to urobila v auguste 2019".

Vo vyhlásení hovorcu šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella 27-členný euroblok varoval, že terajšia situácia by vážne ohroziť pokračujúcu podporu EÚ pre Sudán.

Agentúra AFP konštatovala, že Sudán má za sebou dlhú históriu vojenských prevratov a od získania nezávislosti v roku 1956 zažil len krátke obdobia demokratických vlád.
Na archívnej snímke ľudia skandujú slogany počas protestu na ulici v Chartúme 4. novembra 2021 proti vojenskému prevratu v Sudáne.
Foto: TASR/AP

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny a vyhlásil v krajine výnimočný stav.

Svojím konaním vyvolal ostrú reakciu Západu a vo vlastnej krajine pouličné protesty, ktoré trvajú už tri týždne a ktorých účastníci požadujú obnovenie civilnej vlády a návrat k demokratickej transformácii v krajine.

Súčasné vedenie krajiny proti demonštrantom opakovane zasiahlo silou.

Zdroje OSN podľa AFP v sobotu informovali, že pri násilnostiach, ktoré v Sudáne vypukli po prevrate, prišlo o život najmenej 15 ľudí.

Agentúra AFP konštatovala, že akékoľvek nádeje demonštrantov, že armáda ustúpi, boli zmarené vo štvrtok, keď sa Burhán vymenoval za šéfa novej vládnucej Zvrchovanej rady, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu. Burhán takto z podielu na moci de facto vylúčil hlavný civilný politický blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC).

Tento Burhánov krok vyvolal ďalšiu kritiku zo strany Západu a regionálnych organizácií, ktoré okamžite odsúdili už samotný vojenský prevrat, nezákonné zadržanie predsedu vlády, viacerých ministrov, vedúcich predstaviteľov prodemokratického združenia FFC a ďalších zástupcov občianskej spoločnosti.