Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ odsúdila ruskú agresiu a ocenila integračné úsilie Ukrajiny

Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf Európskej rady Charles Michel počas spoločnej tlačovej konferencie po summite EÚ-Ukrajina v Kyjeve v piatok 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovali v piatok v Kyjeve.

Kyjev 3. februára (TASR) - Účastníci piatkového summitu EÚ a Ukrajiny rázne odsúdili ruskú agresiu, ocenili úsilie Ukrajiny v oblasti integrácie a vyjadrili tejto krajine podporu. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke Európskej rady.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovali v piatok v Kyjeve. Hlavnou témou bolo úsilie Ukrajiny o členstvo v EÚ.

"Máme spoločné hodnoty demokracie, právneho štátu, rešpektovania medzinárodného práva a ľudských práv," uviedli účastníci vo vyhlásení a dodali, že "budúcnosť Ukrajiny a jej občanov je v EÚ".

"Asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou bola a bude nenahraditeľná na uľahčenie a podporu ďalšej integrácie Ukrajiny do EÚ," uviedli. Únia túto integráciu podporuje a o ďalších krokoch rozhodne, keď Ukrajina splní všetky podmienky špecifikované v príslušnej analýze Európskej komisie.

Ukrajina podľa predstaviteľov EÚ zdôraznila svoje odhodlanie splniť potrebné požiadavky s cieľom začať prístupové rokovania čo najskôr.

Stupňujúca sa ruská vojna podľa účastníkov summitu predstavuje porušenie medzinárodného práva vrátane zásad Charty OSN. "Odsudzujeme systematické používanie striel a dronov na útoky na civilistov a civilné objekty a infraštruktúru na Ukrajine zo strany Ruska," uviedli a odmietli i pokus o nezákonnú anexiu ukrajinských oblastí Ruskom.

EÚ takisto ocenila odvahu a odhodlanie ukrajinských vojakov a ich vedenia v boji za zvrchovanosť, územnú celistvosť a slobodu Ukrajiny.

Účastníci podľa svojich vyjadrení rokovali aj o tom, ako zvýšiť kolektívny nátlak na Rusko, aby ukončilo svoju vojnu a stiahlo svojich vojakov. "EÚ bude podporovať Ukrajinu a Ukrajincov voči pokračujúcej ruskej vojne tak dlho, ako bude potrebné," uviedli.