Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ odsúdila sfalšované výsledky „referend“ na územiach Ukrajiny

Členovia volebnej komisie rátajú hlasy po skončení referenda o pripojení samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) k Rusku v ukrajinskom meste Doneck na východe Ukrajiny v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Borrella ide o ďalšie porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny na pozadí systematického porušovania ľudských práv.

Brusel 28. septembra (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu odsúdil "nezákonné" hlasovania o anexii, ktoré Rusko uskutočnilo v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny, a "sfalšované" výsledky týchto tzv. referend.

"EÚ odsudzuje konanie nezákonných referend´ a ich sfalšované výsledky," uviedol Borrell vo vyhlásení zverejnenom na platforme Twitter.

Podľa Borrella ide o ďalšie porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny "na pozadí systematického porušovania ľudských práv."

Tzv. referendá sa konali od minulého piatka do tohto utorka v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch - Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Proruskí predstavitelia v uvedených regiónoch v utorok neskoro večer po sčítaní všetkých hlasov uviedli, že ich obyvatelia v "referende" rozhodli o pripojení oblastí k Rusku.

Ukrajina, jej spojenci, OSN a mnohí politickí analytici deklarujú, že tento narýchlo zorganizovaný pokus Ruska má slúžiť ako ospravedlnenie pre vedenie vojny voči Ukrajine a pre zabratie cudzích území. Západné krajiny tiež vopred avizovali, že výsledky Ruskom zmanipulovaných plebiscitov, ktoré podľa práva ani nemožno považovať za referendá, neuznajú.