Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ odsúdila zadržanie sudánskeho premiéra, vyzvala na jeho prepustenie

Tisícky pro-demokratických demonštrantov vyšlo do ulíc, aby odsúdili prevzatie moci armádou v Sudáne, v Chartúme 25. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Sudánske ministerstvo informácií tiež informovalo, že armáda spustila paľbu na skupinu ľudí protestujúcich proti pondelkovému zjavnému vojenskému prevratu v Sudáne.

Brusel 25. októbra (TASR) - Európska únia v pondelok odsúdila zadržanie civilného sudánskeho premiéra Abdallu Hamdoka a ďalších členov vlády a vyzvala na ich okamžité prepustenie. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala slová šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella.

"Vyzývame bezpečnostné zložky na okamžité prepustenie tých, ktorí boli neprávom zadržaní... Konanie armády predstavuje zradu revolúcie... a legitímnych požiadaviek sudánskeho ľudu na mier, spravodlivosť a ekonomický rozvoj," uviedol Borrell.

Sudánske ministerstvo informácií tiež v pondelok informovalo, že armáda spustila paľbu na skupinu ľudí protestujúcich proti pondelkovému zjavnému vojenskému prevratu v Sudáne.

Borrell preto tiež vo svojom vyhlásení varoval, že musí byť rešpektované právo na pokojný protest a že je potrebné sa za každú cenu vyhnúť násiliu a krviprelievaniu.

Predseda Zvrchovanej rady Sudánu generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil v pondelok tento orgán fungujúci ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie "kompetentnej" vlády. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Generál zároveň uistil medzinárodné spoločenstvo, že jeho nová vláda dodrží sľub o transformácii na civilnú vládu. Povedal to len niekoľko hodín po tom, čo sudánska armáda podľa tamojšieho ministerstva informácií zadržala väčšinu civilných predstaviteľov kabinetu a spomínanej rady vrátane premiéra Abdallu Hamdoka.

Podľa sudánskeho ministerstva informácií, ktoré je podľa Reuters zrejme stále pod kontrolou Hamdokových stúpencov, Hamdoka zajali a odviezli na neznáme miesto po tom, ako odmietol podpísať dokument, ktorým by podporil prevzatie moci armádou.

Už v septembri došlo v Sudáne k neúspešnému pokusu o prevrat, ktorý znova rozdelil krajinu a postavil proti sebe konzervatívnejších islamistov žiadajúcich vojenskú vládu a tých, ktorí v roku 2019 po masových protestoch zvrhli dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra. V posledných dňoch sa v uliciach konali demonštrácie stúpencov oboch táborov.