Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EÚ odsudzuje rozsudok nad vodkyňou mjanmarskej opozície Su Ťij

Na archívnej snímke mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Laureátka Nobelovej ceny za mier Su Ťij je vo väzbe, odkedy generáli mjanmarskej armády 1. februára 2021 zosadili jej civilnú vládu.

Brusel 15. augusta (TASR) - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval na okamžité prepustenie zosadenej vodkyne mjanmarskej opozície Aun Schan Su Ťij, ktorú súd v pondelok poslal na ďalších šesť rokov za mreže za korupciu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Odsudzujem nespravodlivý rozsudok nad Aun Schan Su Ťij a ďalších šesť rokov jej zadržiavania," napísal Borrell na Twitteri a vyzval mjanmarský režim, aby 77-ročnú Su Ťij okamžite a bezpodmienečne prepustil. Vojenskú juntu zároveň vyzval, aby prepustila "všetkých politických väzňov a rešpektovala vôľu ľudu".

Laureátka Nobelovej ceny za mier Su Ťij je vo väzbe, odkedy generáli mjanmarskej armády 1. februára 2021 zosadili jej civilnú vládu, čím ukončili krátke obdobie demokracie v tejto juhovýchodoázijskej krajine.

Političku už usvedčili z korupcie, štvania verejnosti proti armáde, porušenia epidemiologických obmedzení a telekomunikačného zákona. Súdy jej zatiaľ vymerali 11 rokov väzenia. Je stíhaná v mnohých prípadoch, ktoré iniciovala armáda a mohla by byť odsúdená na viac ako 150 rokov väzenia.