Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ odsudzuje ruské „vojnové zločiny“ na Ukrajine

Na archívnej snímke z 9. marca 2022 mŕtve telá ukladajú do masového hrobu v Mariupole počas štrnásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajina obvinila Rusko zo zbombardovania divadla v meste Mariupol na juhovýchode krajiny, kde sa ukrývali stovky obyvateľov.

Brusel 17. marca (TASR) - Európska únia odsudzuje "vážne porušovanie medzinárodného práva a vojnové zločiny" páchané Ruskom na Ukrajine, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Európska únia najdôraznejšími možnými slovami odsudzuje ruské ozbrojené sily a ich pomocníkov za pokračujúce útočenie na civilné obyvateľstvo Ukrajiny a na civilnú infraštruktúru, aj za ich obliehanie mesta Mariupol," napísal Borrell vo vyhlásení.

Ukrajina obvinila Rusko zo zbombardovania divadla v meste Mariupol na juhovýchode krajiny, kde sa ukrývali stovky obyvateľov, a to aj napriek tomu, že na zemi z oboch strán budovy bol nápis "deti" v ruštine.

Radnica Mariupola na sociálnej sieti Telegram oznámila, že "mesto opustilo na svojich dopravných prostriedkoch okolo 30.000 ľudí", a dodala, že "80 percent obytných budov v meste bolo zničených". Radnica tiež uviedla, že "zisťuje a objasňuje informácie o obetiach" ostreľovania divadla.

"Takéto úmyselné útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru sú hanebné, trestuhodné a úplne neprijateľné. Sú vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva," zdôraznil Borrell.
Na archívnej snímke z 9. marca 2022 žena pred budovou pôrodnice po ostreľovaní v Mariupole počas štrnásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

Rusko nemá na základe medzinárodného práva oprávnenie použiť jednostrannú silu proti tretej krajine, "a teda nesie plnú zodpovednosť za tieto agresívne vojenské činy a za všetku skazu a straty na životoch, ktoré spôsobilo," napísal šéf diplomacie EÚ.

"Páchatelia týchto vážnych porušení (medzinárodného práva) a vojnových zločinov, ako aj zodpovední vládni predstavitelia a vojenskí vodcovia budú skladať účty," zaviazal sa Borrell.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov už predtým vo štvrtok vyzval zákonodarcov EÚ, aby uznali ruského prezidenta Vladimira Putina za "vojnového zločinca", a vyzval Úniu aj na to, aby zvýšila dodávky zbraní na boj proti silám Moskvy.

Požiadavka Reznikova nasledovala po tom, čo americký prezident Joe Biden v stredu vyvolal hnev Kremľa, lebo ruského lídra nazval "vojnovým zločincom" za to, že jeho ozbrojené sily bombardujú ukrajinské mestá.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu už otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine.

Borrell vo štvrtok vyzval Rusko aj na to, aby zaistilo "nerušený humanitárny prístup na Ukrajinu".