Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ otvorí hranice členských krajín pre všetky úplne zaočkované osoby

Na snímke cesta na slovenskej strane nového dunajského mosta medzi Komárnom a maďarským Komáromom. Foto: TASR - Ladislav Vallach

O tejto záležitosti rokoval Výbor stálych predstaviteľov vlád členských štátov EÚ (COREPER) na svojom pravidelnom pracovnom stretnutí.

Brusel 19. mája (TASR) - Diplomati členských krajín EÚ sa v stredu v Bruseli dohodli, že hranice eurobloku by sa mali znovu otvoriť pre cestujúcich, ktorí sú úplne zaočkovaní proti novému typu koronavírusu.

O tejto záležitosti rokoval Výbor stálych predstaviteľov vlád členských štátov EÚ (COREPER) na svojom pravidelnom pracovnom stretnutí.

Diplomati v Bruseli sa dohodli aj na zmene kritérií v oblasti počtu nových prípadov, ktorý musí krajina dosiahnuť predtým, ako bude vyhlásená za rizikovú pre členské krajiny EÚ. Krajina bude vyradená z tzv. zeleného zoznamu, keď za obdobie dvoch týždňov zaznamená viac ako 75 prípadov na 100.000 obyvateľov. Doteraz bol tento limit 25 prípadov, pripomína AFP.

Toto opatrenie podľa AFP môže otvoriť cestu do EÚ pre cestujúcich z viacerých krajín a regiónov ako doteraz.

O nových uvoľňovacích opatreniach v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 budú diskutovať aj premiéri a prezidenti členských krajín EÚ na budúcotýždňovom mimoriadnom summite (24.-25. mája) v Bruseli.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)