Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ oznámila podporu reforme OSN a najmenej rozvinutým krajinám sveta

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

EÚ je najväčším poskytovateľom pomoci najmenej rozvinutým krajinám sveta - v období rokov 2014 – 2020 im poskytla najmenej 28,93 miliardy eur.

Brusel 7. marca (TASR) - Európska únia v utorok oznámila podporu reforme OSN a najmenej rozvinutým krajinám sveta. Prísľub zaznej na 5. konferencii OSN o najmenej rozvinutých krajinách (LDC) v katarskej Dauhe, informuje spravodajca TASR.

Záväzok EÚ sa týka obnovenia podpory pre systém tzv. rezidentných koordinátorov OSN, kľúčového piliera reformy rozvojového systému OSN. Konkrétne EÚ prisľúbila na tento účel 17 miliónov eur na roky 2022 a 2023.

Systém rezidentných koordinátorov OSN sa zameriava na zlepšenie efektívnosti a účinnosti akcií OSN na úrovni jednotlivých krajín.

Únia od roku 2019 v prospech systému koordinátorov rezidentov OSN a do spoločného fondu OSN pre trvalo udržateľný rozvoj venovala 74 miliónov eur.

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová, ktorá na konferencii v Dauhe zastupuje exekutívu EÚ, tiež opätovne potvrdila podporu Únie najmenej rozvinutým krajinám. Podľa nej ide o cestu k rozvoju efektívnej multilaterálnej spolupráce.

EÚ je najväčším poskytovateľom pomoci najmenej rozvinutým krajinám sveta - v období rokov 2014 – 2020 im poskytla najmenej 28,93 miliardy eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)