Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ po odchode novinára BBC vyzýva Čínu na dodržiavanie slobody prejavu

ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Apel prišiel po tom, ako sa spravodajca britskej stanice BBC presunul z Číny na Taiwan s odôvodnením, že bol vystavený vyhrážkam a prekážkam vo svojej práci.

Brusel 2. apríla (TASR) - Európska únia vyzvala v piatok Čínu, aby zaistila dodržiavanie slobody prejavu a tlače. Apel prišiel po tom, ako sa spravodajca britskej stanice BBC presunul z Číny na Taiwan s odôvodnením, že bol vystavený vyhrážkam a prekážkam vo svojej práci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Novinár John Sudworth pre BBC povedal, že sa aj s rodinou presťahoval, pretože bolo preňho čoraz ťažšie zotrvať v Číne. Klub zahraničných spravodajcov v Číne (FCC) predtým uviedol, že Sudworth opustil krajinu narýchlo minulý týždeň, keďže sa "obával o svoju bezpečnosť, ako aj o bezpečnosť svojej rodiny".

Peking poprel, že by sa novinárovi nejako vyhrážal.

Podľa EÚ však ide o najnovší prípad zahraničného novinára, ktorého vyhnali z Číny v dôsledku obťažovania a bránenia vo výkone práce. Vlani takto z krajiny odišlo najmenej 18 žurnalistov, tvrdí Brusel s tým, že v tejto súvislosti už opakovane adresoval čínskym predstaviteľom svoje znepokojenie.

"Profesionalita a objektívnosť zahraničných spravodajcov je v rastúcej miere spochybňovaná. Zahraniční spravodajcovia zohrávajú dôležitú úlohu pri odovzdávaní informácií cez hranice a prispievaní k posilňovaniu vzájomného porozumenia medzi EÚ a Čínou," uviedla hovorkyňa šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella.

"EÚ vyzýva Čínu, aby dodržiavala svoje záväzky na základe národného a medzinárodného práva a zabezpečovala slobodu prejavu a tlače, ako je to zakotvené v ústave Číny a vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv," dodala hovorkyňa vo vyhlásení.