Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ po vyhrážkach Trumpa vyjadrila podporu organizácii WHO

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Trump podľa tlačovej agentúry AFP uviedol, že USA môžu permanentne zmraziť financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie, pokiaľ v nej do 30 dní nedôjde k podstatným zlepšeniam.

Brusel 19. mája (TASR) - Európska únia podporuje Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) a mnohostranné úsilie v rámci boja proti pandémii nového koronavírusu. Hovorkyňa Európskej komisie to uviedla v utorok po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil zmrazením financovania WHO.

Trump podľa tlačovej agentúry AFP uviedol, že USA môžu permanentne zmraziť financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie, pokiaľ v nej do 30 dní nedôjde k "podstatným zlepšeniam".

Washington pozastavil svoju finančnú podporu WHO v polovici apríla a obvinil túto organizáciu, že má príliš blízke vzťahy s Čínou, ako aj z toho, že zatajuje a zle vedie riešenie koronavírusovej pandémie.

"Toto je doba na solidaritu, nie na ukazovanie prstom (na vinníkov) alebo na podkopávanie mnohostrannej spolupráce," uviedla v utorok na otázky novinárov hovorkyňa EK pre zahraničné veci a bezpečnostné otázky Virginie Battuová-Henrikssonová.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)