Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ po zničení Kachovskej priehrady už poskytuje prvú pomoc Ukrajine

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka. Foto: TASR/AP

Prvé ponuky prišli z Nemecka, Rakúska a Litvy. Nemecko prostredníctvom spomínaného mechanizmu ponúklo 5000 vodných filtrov a 56 generátorov, Rakúsko 20 nádrží na vodu a desať čerpadiel.

Brusel 7. júna (TASR) — Európska únia už prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany poskytuje prvú pomoc Ukrajine po utorňajšom zničení Kachovskej priehrady. O stredajšom oznámení Európskej komisie (EK) informuje spravodajca TASR.

"Zatiaľ čo prebieha evakuácia postihnutého obyvateľstva, Ukrajina požiadala EÚ o pomoc vo forme vybavenia a techniky. EÚ okamžite zareagovala a už poskytuje pomoc prostredníctvom svojho mechanizmu civilnej ochrany," uvádza sa v oznámení EK.

Prvé ponuky prišli z Nemecka, Rakúska a Litvy. Nemecko prostredníctvom spomínaného mechanizmu ponúklo 5000 vodných filtrov a 56 generátorov, Rakúsko 20 nádrží na vodu a desať čerpadiel. Uvedené zariadenia sú už na ceste na Ukrajinu. Okrem toho Litva a Nemecko ponúkli aj núdzové prístrešky pre evakuovaných civilistov, ako aj postele a prikrývky.

Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie (ERCC) je v priamom kontakte s ukrajinskými pohotovostnými službami. Centrum je pripravené koordinovať ďalšiu pomoc Ukrajine na základe vyvíjajúcich sa potrieb.

Okrem toho humanitárny úrad EÚ na Ukrajine koordinuje svoju činnosť s domácimi partnermi s cieľom čo najrýchlejšie a najúčinnejšie reagovať na potreby ľudí postihnutých záplavami, a to aj poskytovaním potravinovej pomoci a pitnej vody.

Poškodenie Kachovskej priehrady v noci na 6. júna spôsobilo v delte rieky Dneper, v jej záplavovej oblasti i v obciach a mestách na brehu rozsiahle záplavy.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)