Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ podporí 19 projektov, ktoré zvýšia jej strategickú autonómiu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Finančná podpora pre projekty predstavuje 205 miliónov eur z rozpočtu EÚ.

Brusel 16. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že vybrala 16 paneurópskych projektov zo sféry obranného priemyslu a tri projekty z oblasti disruptívnych technológií, ktoré budú čerpať z financovania vo výške 205 miliónov eur z rozpočtu EÚ.

Peniaze pôjdu cez dva programy Európskeho obranného fondu (EDF): Prípravná akcia EÚ v oblasti obranného výskumu (PADR) a Európsky program priemyselného rozvoja obranného priemyslu (EDIDP). Výdavky EÚ na obranu sa zefektívnia tým, že krajiny budú investovať spolu, čím sa zníži rozdrobenosť a neefektívnosť obranných výdavkov.

EK pripomenula, že na výzvy EDIDP sa prihlásilo 441 subjektov, ktoré predložili 40 návrhov. Výsledkom výberu je, že EDIDP finančne podporí 223 subjektov a 16 návrhov. Projekty EDIDP zahŕňajú účastníkov z 24 členských štátov EÚ a je v nich zahrnutá účasť 83 malých a stredných podnikov (37 percent z celkového počtu subjektov).

V oblasti nových disruptívnych technológií program PADR podporil tri projekty, ktoré zabezpečia, aby EÚ zostala v popredí technologického rozvoja obranného priemyslu.

Všetky schválené obranné projekty sú zamerané na posilnenie a rozvoj európskych obranných kapacít, ako sú bezpilotné lietadlá a s nimi súvisiace technológie, vesmírne technológie spojené s vesmírnym programom EÚ Galileo, autonómne pozemné vozidlá, raketové systémy vysokej presnosti (BLOS - protitankové rakety), námorné platformy budúcej generácie, vzdušné elektronické útoky (AEA), taktické a vysoko zabezpečené komunikačné siete, platformy pre zvyšovanie informovanosti o kybernetickej situácii či ďalšia generácia aktívnych technológii stealth, ktoré neodrážajú radarové vlny.


spravodajca TASR Jaromír Novak