Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ podporí občiansku spoločnosť, médiá a mládež v Bielorusku

Na archívnej snímke žena zakrytá starou bieloruskou vlajkou. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v správe pre médiá pripomenul, že novoprijatým balíkom finančnej podpory dáva EÚ jasne najavo, že stojí na strane obyvateľov Bieloruska.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok prijala balík finančnej pomoci vo výške 24 miliónov eur, z ktorého budú mať priamy prospech občania Bieloruska, najmä občianska spoločnosť, mládež a malé a stredné podniky. Vyčlenená suma je určená aj na zlepšenie zdravotných kapacít v tejto krajine.

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v správe pre médiá pripomenul, že novoprijatým balíkom finančnej podpory dáva EÚ jasne najavo, že stojí na strane obyvateľov Bieloruska a plní svoj záväzok zintenzívniť podporu pre občiansku spoločnosť. "Sme pripravení podporiť demokratický a mierový prechod v krajine pomocou všetkých nástrojov, ktoré máme k dispozícii," uviedol Várhelyi.

Program pomoci s názvom "EU4Belarus: solidarita s obyvateľmi Bieloruska" sa zameria na štyri kľúčové oblasti: podpora občianskej spoločnosti a nezávislých médií, najmä miestnych spoločenstiev a iniciatív skupín občanov; podpora mládeže, a to aj prostredníctvom štipendijného programu pre študentov a mladých odborníkov postihnutých politickou krízou; poradenská podpora pre malé a stredné podniky pri zvyšovaní ich odolnosti pri hospodárskom poklese krajiny a nakoniec zlepšenie odolnosti v oblasti zdravia počas pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19.

V piatok zverejnený program finančnej pomoci je súčasťou širšieho balíka podpory EÚ vo výške 53 miliónov eur, ktorý v auguste ohlásila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Tento balík obsahuje aj položku v hodnote 3,7 milióna eur určenú na okamžitú podporu pre obete útlaku zo strany vládnuceho režimu a pre nezávislé médiá.

Komisia zároveň naznačila, že pripravuje pre túto krajinu ďalšiu podporu v hodnote šesť miliónov eur, ktorou chce uľahčiť prístup bieloruských malých a stredných podnikov k financiám.


Spravodajca TASR Jaromír Novak