Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EÚ pohrozila mjanmarskej armáde sankciami pre vojenský prevrat

Stúpenci mjanmarskej armády mávajú z auta vojenskými a národnými zástavami počas okružnej jazdy v Rangúne 2. februára 2021. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc.

Brusel 2. februára (TASR) – Európska únia v utorok varovala pred uvalením sankcií voči predstaviteľom mjanmarskej armády. Ide o reakciu na vojenský prevrat, pri ktorom zadržali de facto premiérku Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ide o neprijateľný pokus zvrátiť silou vôľu obyvateľov Mjanmarska," uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo vyhlásení v mene všetkých členských štátov EÚ.

"Európska únia očakáva, že bude zaistená bezpečnosť občanov Mjanmarska i jej členských štátov, pričom zváži všetky možnosti, aby zaistila víťazstvo demokracie," uviedol.

Borrel zároveň vyzval na okamžité ukončenie výnimočného stavu a obnovenie civilnej vlády, keďže kroky armády boli podľa neho nezákonné.

Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, v pondelok informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa vyhlásenia ozbrojených síl čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia armády o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roku a neschopnosť odložiť voľby v dôsledku krízy vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Prevrat odsúdili viaceré organizácie a krajiny vrátane OSN, EÚ, Británie, USA a Austrálie. Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu.