Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ pomáha Grécku zabrániť rošíreniu koronavírusu medzi migrantmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Grécko požiadalo o podporu v oblasti ubytovania, hygieny a vybavenia lekárskymi materiálmi, ako sú generátory kyslíka, röntgenové prístroje či vozíky pre invalidov.

Brusel 20. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že úzko spolupracuje s gréckymi orgánmi na implementácii plánu, ktorý má predísť rizikám možného prepuknutia nového koronavírusu v zberných táboroch pre migrantov na gréckych ostrovoch.

Komisia spresnila, že Rakúsko prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany ponúklo gréckej strane 181 ubytovacích a hygienických kontajnerov. Náklady na prepravu špecializovaných kontajnerov, ktoré zahŕňajú aj sprchy a toalety, bude spolufinancovať EÚ.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že pandémia koronavírusu postihla celú Európu a ovplyvňuje aj utečencov a migrantov na území Grécka.

"Vďaka ponuke z Rakúska bude Grécko lepšie vybavené na zabránenie šírenia vírusu medzi zraniteľnými migrantmi a utečencami," uviedol komisár v správe pre médiá a dodal, že EÚ je pripravená poskytnúť gréckym úradom aj ďalšiu potrebnú pomoc.

Komisia pripomenula, že Grécko aktivovalo mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany s požiadavkou o podporu v oblasti ubytovania, hygieny a vybavenia lekárskymi materiálmi, ako sú generátory kyslíka, röntgenové prístroje či vozíky pre invalidov.

spravodajca TASR Jaromír Novak