Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

EÚ pomáha s repatriáciou Európanov,ktorí pre COVID-19 uviazli v Maroku

Josep Borrell, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku J.Borrell potvrdil, že hovoril so šéfom marockej diplomacie N.Buritom v snahe vyriešiť situáciu európskych občanov, ktorí sa snažia vrátiť do Európy.

Brusel 17. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok upozornila, že sa bude aj naďalej zaoberať situáciou občanov členských krajín EÚ, ktorí po vypuknutí epidémie koronavírusu uviazli v Maroku.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell potvrdil, že v nedeľu (15.3.) hovoril so šéfom marockej diplomacie Násirom Buritom v snahe vyriešiť situáciu európskych občanov, ktorí sa snažia vrátiť do Európy. Vyjadril spokojnosť s tým, že riešenie sa našlo, spolu s členskými štátmi EÚ, a že spiatočné lety pre občanov EÚ nachádzajúcich sa v Maroku môžu pokračovať do štvrtka 19. marca.

Rakúsko v pondelok aktivovalo Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, prostredníctvom ktorého požiadalo o konzulárnu pomoc pre repatriáciu rakúskych občanov, ako aj občanov z ostatných členských krajín EÚ z marockého Marrákeša. Dopravné náklady spolufinancovala Európska komisia, čo umožnilo, aby rakúske lietadlo s približne 290 občanmi EÚ pristálo vo Viedni v utorok ráno.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá odkázal, že eurokomisia urobí všetko, čo je v jej silách, aby podporila občanov EÚ, ktorí sa ocitli v núdzi. A pripomenul, že Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, ktorý má non-stop aktivovanú službu koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie, už uľahčil repatriáciu viac ako 800 občanov EÚ do Európy z Číny, Japonska, amerického Oaklandu a naposledy z Maroka.

Borrell, podporovaný Európskou službou pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a delegáciami EÚ na celom svete, vystupuje v úlohe koordinátora medzi členskými štátmi EÚ pri riešení konkrétnych konzulárnych otázok vrátane repatriácie občanov EÚ z tretích krajín, k čomu došlo aj v súvislosti so šírením epidémnie koronavírusu vo svete.


spravodajca TASR Jaromír Novak