Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ pomáha Ukrajine zvládať ničivé záplavy

Ilustračné foto. Foto: FB Polícia SR - Trnavský kraj

Hoci kapacity civilnej ochrany EÚ boli v posledných mesiacoch pod mimoriadnym tlakom, EÚ dodržiava svoj záväzok pomáhať iným krajinám v prípade živelných a klimatických pohrôm.

Brusel 29. júna (TASR) – Európska únia vyšla v ústrety ukrajinským orgánom, ktoré po sérii intenzívnych dažďov a záplav na Ukrajine aktivovali mechanizmus civilnej ochrany EÚ. Uviedla to v pondelok Európska komisia.

Komisia pripomenula, že v priebehu minulého týždňa intenzívne dažde spôsobili najväčšie záplavy na juhozápade Ukrajiny za posledných 50 rokov, pričom došlo aj k niekoľkým stratám na životoch a poškodeniu stoviek domácností.

Na výzvu ukrajinských orgánov o pomoc okamžite zareagovalo Švédsko a ponúklo Ukrajincom 1,2 kilometra protipovodňových zábran, 250 hadíc na odčerpávanie vody a technických expertov. Okrem pomoci zo Švédska Európska komisia poskytuje mapovacie služby v postihnutých oblastiach prostredníctvom satelitného systému EÚ Copernicus.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič pripomenul, že hoci kapacity civilnej ochrany EÚ boli v posledných mesiacoch pod mimoriadnym tlakom, EÚ dodržiava svoj záväzok pomáhať iným krajinám v prípade živelných a klimatických pohrôm. V správe pre médiá spresnil, že EÚ je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc pre postihnuté oblasti a pre záchranárov pracujúcich v tejto oblasti.

Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie je v neustálom kontakte s ukrajinskými orgánmi s cieľom dôkladne monitorovať situáciu a v prípade nových požiadaviek presmeruje ďalšiu pomoc EÚ tam, kde bude najviac potrebná.

Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany uľahčuje spoluprácu pri reakcii na prírodné katastrofy medzi 34 európskymi štátmi: 27 členských štátov EÚ, Čierna Hora, Island, Nórsko, Severné Macedónsko, Spojené kráľovstvo, Srbsko a Turecko. Tieto zúčastnené štáty zhromažďujú zdroje, ktoré môžu byť k dispozícii aj iným krajinám postihnutým vyčíňaním prírodných živlov kdekoľvek na svete. EK riadi tento mechanizmus prostredníctvom koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie.