Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

EÚ pomohla vyzbierať miliardy eur pre venezuelských utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zbierka je výsledkom medzinárodnej konferencie, ktorú pripravili Európska únia a španielska vláda s podporou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Brusel 26. mája (TASR) – Celkovo 2,54 miliardy eur sa podarilo zmobilizovať Európskej únii v prospech venezuelských utečencov a migrantov a krajín tohto regiónu, ktorí utečencov z Venezuely prichýlili.

Zbierka s účasťou medzinárodných darcov je výsledkom medzinárodnej konferencie, ktorú pripravili Európska únia a španielska vláda s podporou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnej organizácie pre migráciu. Konferencia bola pripravená v duchu solidarity s venezuelskými utečencami a migrantmi a krajinami v danom regióne.

Medzinárodní darcovia sa zaviazali venovať na tento účel 2,544 miliardy eur, z toho 595 miliónov eur vo forme grantov. EÚ a jej členské štáty vyčlenia 231,7 milióna eur na grantové financovanie. Európska komisia prisľúbila 144,2 milióna eur na okamžitú humanitárnu pomoc, ako aj na strednodobú a dlhodobú rozvojovú pomoc a na predchádzanie konfliktom. Európska investičná banka prisľúbila dodatočných 400 miliónov eur vo forme pôžičiek pre tento región.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v správe pre médiá zdôraznil, že Únia nikdy nezabudla na venezuelský ľud.

"Dnes sme zmobilizovali medzinárodné spoločenstvo s cieľom poskytnúť ďalšiu pomoc miliónom vysídlených Venezuelčanov a krajinám v Latinskej Amerike, ktoré ich hostia. Ďakujem medzinárodným darcom za ich veľkorysé sľuby. Dnes sa nám tiež podarilo upriamiť pozornosť na jednu z najhorších kríz vysídľovania, akú svet zažil vo svojej najnovšej histórii," uviedol Borrell.

Podľa eurokomisára pre krízové riadenie Janeza Lenarčiča pri prebiehajúcej pandémii nového koronavírusu hrozí zhoršenie už aj tak kritickej situácie v tomto regióne. Lenarčič spresnil, že humanitárna podpora EÚ pomôže zamerať sa na núdzovú pomoc pre približne päť miliónov Venezuelčanov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.