Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ pomôže krajinám západnej a strednej Afriky sumou 175 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Komisia pripomenula, že región západnej a strednej Afriky je jedným z najchudobnejších a najzraniteľnejších regiónov na svete.

Brusel 27. januára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že EÚ na rok 2022 vyčlenila 175 miliónov eur na humanitárne projekty v ôsmich krajinách západnej a strednej Afriky.

Podľa tlačovej správy EK vyčlenené financie sa pridelia na humanitárne projekty v týchto ôsmich krajinách: Burkina Faso (23,5 milióna eur), Kamerun (16 miliónov eur), Stredoafrická republika (17 miliónov eur), Čad (26,5 milióna eur), Mali (25 miliónov eur), Mauritánia (8,5 milióna eur), Niger (24 miliónov eur) a Nigéria (34 miliónov eur).

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti pripomenul, že obyvateľstvo západnej a strednej Afriky čelí zložitej humanitárnej kríze, pričom v tejto oblasti systematicky dochádza k závažnému porušovaniu práv detí, rodovo motivovanému násiliu, únosom a útokom, svojvoľnému zatýkaniu a mimosúdnym popravám.

"Humanitárne potreby umocňuje aj bezprecedentná potravinová kríza, prírodné katastrofy, zmena klímy a pandémia ochorenia COVID-19. Pomoc EÚ sa použije na pokrytie základných potrieb, a to aj poskytovaním potravinovej a zdravotnej pomoci, zlepšením prístupu k bezpečnej vode a poskytnutím ochrany," vysvetlil Lenarčič.

Cieľom financovania humanitárnej pomoci EÚ v krajinách západnej a strednej Afriky je: pomôcť ľuďom v oblastiach konfliktov a komunitám prijímajúcim utečencov a presídlencov; poskytovať ochranu zraniteľným osobám; podporovať opatrenia na riešenie potravinových kríz a akútnej podvýživy detí mladších ako päť rokov; poskytovať základné služby pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, najmä čo sa týka zdravotnej starostlivosti a vzdelávania detí postihnutých humanitárnymi krízami a v neposlednom rade posilniť pripravenosť miestnych komunít na krízy, ako je hromadné vysídľovanie ľudí či opakujúce sa potravinové a klimatické krízy.

Finančná pomoc na rok 2022 je súčasťou širšej podpory EÚ poskytovanej tomuto regiónu, a to aj prostredníctvom príspevkov Tímu Európa v rámci globálnej reakcie na pandémiu koronavírusu, podporu distribúcie proticovidových vakcín prostredníctvom nástroja COVAX a iných opatrení.

Komisia pripomenula, že región západnej a strednej Afriky je jedným z najchudobnejších a najzraniteľnejších regiónov na svete. Je postihnutý kombináciou veľkých dlhotrvajúcich a opakujúcich sa humanitárnych kríz spôsobených konfliktmi a zhoršených potravinovou neistotou, chronickou podvýživou, prírodnými nebezpečenstvami, epidémiami a zmenou klímy. V roku 2021 potrebovalo núdzovú pomoc viac než 35,2 milióna ľudí v tomto regióne.