Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ posiela dva milióny eur na pomoc po povodniach v Južnom Sudáne

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Podľa správ EK si povodne vyžiadali najmenej 40 životov a postihnutých je viac ako 750.000 ľudí.

Brusel 3. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridelila núdzovú humanitárnu pomoc vo vo výške dvoch miliónov EUR pre ľudí, ktorých postihli nedávne bezprecedentné záplavy v Južnom Sudáne.

Podľa správ EK si povodne vyžiadali najmenej 40 životov a postihnutých je viac ako 750.000 ľudí. Mnohí obyvatelia museli opustiť svoje domovy v dôsledku záplav v 31 zo 78 okresov krajiny, vrátane väčšiny oblastí už predtým postihnutých hladomorom. Prognózy naznačujú, že ničivé povodne môžu do konca tohto roka negatívne ovplyvniť viac ako milión ľudí.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že silné záplavy v Južnom Sudáne zhoršili už aj tak krehkú humanitárnu situáciu v tejto krajine, kde pred záplavami približne 70 percent obyvateľov potrebovalo naliehavú humanitárnu pomoc.

"Tisíce ľudí žijú v podmienkach podobných hladomoru a podvýživa je na kritickej úrovni. Núdzové financovanie sa použije ako reakcia na okamžité potreby obyvateľov postihnutých záplavami," uviedol komisár v správe pre médiá.

Financovanie sa uskutoční prostredníctvom humanitárneho partnera EÚ, Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), a postihnutým komunitám zaistí životne dôležité zásoby vody a hygieny, prístrešie a iné základné nepotravinové položky pre zraniteľné obyvateľstvo.

EÚ reaguje na výzvu Organizácie Spojených národov z 21. októbra, aby medzinárodné spoločenstvo urýchlene pomohlo Juhosudáncom postihnutým záplavami. OSN upozornila, že najhoršie záplavy v tejto krajine za posledné desaťročia zasiahli viac ako 750.000 ľudí. Silné dažde a bleskové povodne viedli k stratám na životoch a zničeniu dobytka, poľnohospodárskej pôdy a domov, čo prinútilo ľudí postihnutých povodňami presťahovať sa na vyššie položené miesta. Voda zaliala aj ropné polia v severnom štáte Unity v regióne Veľkého horného Nílu, čo podľa miestnych úradov môže viesť k ekologickej katastrofe.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)