Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytla ďalšiu pomoc Grécku na ochranu utečencov a migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

EÚ je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc členským krajinám, ak podobne ako Grécko aktivujú mechanizmus civilnej ochrany EÚ.

Brusel 12. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že v reakcii na žiadosť Grécka bola prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany poskytnutá materiálna pomoc pre utečencov a migrantov na území Grécka, ktorým hrozí nakazenie sa novým koronavírusom.

Konkrétnu materiálnu pomoc v podobe stanov na ubytovanie a prostriedkov zdravotnej starostlivosti ponúkli Česká republika, Dánsko, Francúzsko a Holandsko. Predtým pomocnú ruku v tejto oblasti a tiež prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany poskytlo gréckej strane aj Rakúsko.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá zdôraznil, že poskytovanie tejto pomoci Grécku bude koordinovať a spolufinancovať Európska únia.

"Pandémia koronavírusu postihla celú Európu vrátane utečencov a migrantov v Grécku. Som vďačný Česku, Dánsku, Francúzsku a Holandsku za to, že ponúkli pomoc pre bezpečnejší životný priestor a lepšiu zdravotnú starostlivosť ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi. Ďakujem tiež Rakúsku za už odoslané kontajnery s pomocou. Spoločne môžeme lepšie chrániť zraniteľných migrantov a utečencov pred koronavírusom," uviedol Lenarčič v správe pre médiá.

Dodal, že EÚ je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc členským krajinám, ak podobne ako Grécko aktivujú mechanizmus civilnej ochrany EÚ. Grécka vláda o pomoc zažiadala špecificky v oblasti ubytovania, hygieny a zdravotníckeho materiálu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak