Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne ďalšie milióny eur na boj proti kobylkám v Afrike

Pohľad na roj ružových kobyliek. Foto: TASR/AP

Situácia vo východnej Afrike sa v súvislosti s inváziou kobyliek rýchlo zhoršuje: 27,5 milióna ľudí sa ocitlo v potravinovej núdzi.

Brusel 8. júla (TASR) - Európska únia vyčlení ďalších 15 miliónov eur, aby pomohla OSN a partnerským krajinám v boji proti najhoršej invázií kobyliek za posledné desaťročia, ktorá aktuálne pustoší východnú Afriku. Informovala o tom v stredu Európska komisia (EK).

Invázia kobyliek má katastrofálne účinky na potravinovú bezpečnosť v už aj tak zraniteľnom regióne Afrického rohu. Medzinárodné úsilie o zastavenie šírenia tohto hmyzu pribrzdila pandémia nového koronavírusu.

EÚ sa preto rozhodla zvýšiť svoju podporu pre akčný plán Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a posilniť aj rozvojovú a humanitárnu pomoc pre daný región. Únia už začiatkom roka venovala na tento účel 42 miliónov eur.

Situácia vo východnej Afrike sa v súvislosti s inváziou kobyliek rýchlo zhoršuje: 27,5 milióna ľudí sa ocitlo v potravinovej núdzi a najmenej 35 miliónov ďalších je ohrozených nedostatkom potravín.

Hmyz už spustošil polia a pasienky v Keni, Etiópii a Somálsku, pričom hrozí jeho rozšírenie aj do okolitých krajín, najmä do Džibutska, Eritrey, Južného Sudánu, Tanzánie a Ugandy. Ohrození sú aj obyvatelia Jemenu, Sudánu, Iránu, Indie a Pakistanu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)