Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne humanitárnu pomoc Rohingom v Bangladéši a Mjanmarsku

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nová finančná pomoc EÚ bude rozdelená medzi obe zmienené krajiny. Humanitárni partneri Únie pôsobiaci v Bangladéši dostanú 24,5 milióna eur a tí v Mjanmarsku 11,5 milióna eur.

Brusel 23. februára (TASR) - Európska komisia v utorok oznámila, že poskytne humanitárnu pomoc vo výške 39 miliónov eur na riešenie potrieb komunity Rohingov, jednak vysídlených s útočiskom v Bangladéši, ako aj tých, ktorí žijú v regiónoch Mjanmarska poznačených ozbrojeným konfliktom. Situáciu tejto moslimskej menšiny zhoršuje aj pandémia koronavírusu.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že nedávny vojenský puč v Mjanmarsku predstavuje veľké riziko zhoršenia už beztak "hroznej" humanitárnej krízy, ktorej musia čeliť vysídlenci i tamojšie moslimské obyvateľstvo.

"EÚ bude aj naďalej poskytovať humanitárnu pomoc pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. V Bangladéši zhoršuje kríza spojená s ochorením COVID-19 ťažké podmienky takmer milióna rohingských utečencov žijúcich v tamojších táboroch... V oboch krajinách zvyšujú zraniteľnosť (tejto komunity) aj pretrvávajúce hrozby vyčíňania prírodných živlov," vysvetlil Lenarčič s tým, že Únia takto zintenzívňuje humanitárnu pomoc tým, ktorí to "najviac potrebujú".

Nová finančná pomoc EÚ bude rozdelená medzi obe zmienené krajiny. Humanitárni partneri Únie pôsobiaci v Bangladéši dostanú 24,5 milióna eur a tí v Mjanmarsku 11,5 milióna eur. Ďalšie tri milióny eur sú určené na pomoc Rohingom bez štátnej príslušnosti, ktorí sa ocitli v iných krajinách regiónu.

Humanitárna pomoc umožní zraniteľným skupinám prístup k potravinám a pitnej vode, prístrešiu aj základným zdravotným a sanitárnym službám. Pomoc financovaná z rozpočtu EÚ bude poskytnutá v partnerstve s agentúrami OSN, medzinárodnými aj mimovládnymi organizáciami a v súlade s humanitárnymi zásadami - ľudskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti.