Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne na reformy krajinám západného Balkánu šesť miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V procese vstupu do EÚ zatiaľ z krajín západného Balkánu najviac pokročila Čierna Hora.

Brusel 7. mája (TASR) - Členské štáty Európskej únie v utorok definitívne odsúhlasili Nástroj na podporu reforiem a rastu pre západný Balkán. Ide o nový prostriedok Únie, ktorý ma napomôcť regiónu v hospodárskom raste, informuje TASR na základe tlačovej správy Rada EÚ.

Nástroj sa bude vzťahovať na obdobie rokov 2024 až 2027 a očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch poskytne šiestim krajinám zo západného Balkánu až dve miliardy eur vo forme grantov a štyri miliardy eur vo forme pôžičiek.

Hlavným cieľom nástroja je podporiť zosúladenie týchto krajín s hodnotami, normami, politikami a postupmi EÚ s cieľom budúceho členstva v bloku, ako aj ich postupnú integráciu do jednotného trhu a sociálno-ekonomickú konvergenciu s EÚ, píše sa vo vyhlásení.

Krajiny však musia pripraviť program, v ktorom uvedú reformy, ktoré plánujú uskutočniť na dosiahnutie cieľov tohto nástroja. Členské štáty EÚ budú zohrávať kľúčovú úlohu pri schvaľovaní reformných programov príjemcov a v prípade potreby aj ich zmien a doplnení, pripomína Rada. V prípade neplnenia stanovených podmienok môže EÚ rozhodnúť, že finančné prostriedky neuvoľní.

K všeobecným podmienkam podpory EÚ v rámci tohto nástroja patrí podpora a dodržiavanie účinných demokratických mechanizmov vrátane parlamentného systému s viacerými stranami, slobodných a spravodlivých volieb, pluralitných médií, nezávislého súdnictva a právneho štátu. Ďalšou požiadavkou je zabezpečenie dodržiavania ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k menšinám. Pre Srbsko a Kosovo platí ďalšia podmienka, ktorou je hmatateľný pokrok v normalizácii ich vzájomných vzťahov.

Nariadenie o zriadení Nástroja na podporu reforiem a rastu pre západný Balkán bude teraz podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ a nadobudne účinnosť nasledujúci deň. Partneri zo západného Balkánu budú následne vyzvaní, aby Európskej komisii predložili svoje programy reforiem.

V procese vstupu do EÚ zatiaľ z krajín západného Balkánu najviac pokročila Čierna Hora. Program podpory je zameraný aj na Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko.