Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne takmer 600 miliónov eur na podporu sýrskych utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prevažná časť týchto prostriedkov, 485 miliónov eur, pôjde na podporu utečencov v Turecku.

Brusel 11. júla (TASR) - Takmer 600 miliónov eur poskytne Európska únia na humanitárnu pomoc pre sýrskych utečencov nachádzajúcich sa v susedných krajinách. Čiastku v piatok schválil Európsky parlament, informovala tlačová agentúra DPA.

Prevažná časť týchto prostriedkov, 485 miliónov eur, pôjde na podporu utečencov v Turecku. Táto suma je dodatkom k šiestim miliardám eur pre utečencov, ktoré EÚ v roku 2016 prisľúbila Turecku v rámci dohody o zamedzení prílevu migrantov do Únie. Na území Turecka sa momentálne nachádza 3,6 milióna sýrskych utečencov.

"Európska únia bude podporovať utečencov v Turecku dovtedy, kým bude pretrvávať humanitárna núdza, najmä teraz, keď koronavírusová pandémia ešte viac zhoršuje ich beztak neutešenú situáciu," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Európsky parlament počas rovnakého hlasovania schválil tiež podpornú schému vo výške 100 miliónov eur pre utečencov a hostiteľské komunity v Jordánsku a Libanone.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell predtým pripomenul, že takmer desať rokov bojov v Sýrii viedlo k tomu, že polovica sýrskeho obyvateľstva musela utiecť zo svojich domovov a viac ako pol milióna ľudí prišlo o život. Spresnil, že EÚ sa nechce obracať chrbtom k dianiu v tejto krajine, lebo "všetci Sýrčania si zaslúžia lepšiu a pokojnú budúcnosť".