Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európska únia poskytne Ugande 24 miliónov eur na pomoc s utečencami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá vysvetlil, že humanitárna podpora pre Ugandu ovplyvňuje životy mnohých utečencov.

Brusel 14. júla (TASR) – Európska únia poskytne v roku 2020 humanitárnu pomoc pre najzraniteľnejšie osoby v Ugande vo výške 24 miliónov eur. Pomoc bude osobitne zameraná na utečencov a ich hostiteľské spoločenstvá, uviedla v utorok Európska komisia.

Okrem tejto sumy dá EÚ organizáciám pôsobiacim v Ugande jeden milión eur na podporu ich pripravenosti a preventívnych opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá vysvetlil, že humanitárna podpora pre Ugandu ovplyvňuje životy mnohých utečencov, ktorí unikli pred ozbrojenými konfliktami zo susedného Južného Sudánu či z Konžskej demokratickej republiky.

Podpora EÚ bude vo forme potravinovej a zdravotnej pomoci, pomôže zaistiť prístup k vode a hygiene a zabezpečí vzdelávacie programy pre vyše 20 000 detí utečencov.

Komisia upozornila, že aj humanitárne projekty financované Úniou v Ugande sa prispôsobujú novým výzvam, ktoré prináša koronakríza. Ide aj o rozhlasové relácie financované EÚ, ktoré zvyšujú informovanosť o koronavíruse a o ďalších kľúčových otázkach, ako je napríklad ochrana detí. Ostatné humanitárne projekty poskytujú prístup k základnej zdravotnej starostlivosti, ku kontrole možných prípadov nákazy a prevencii epidémií.

Podľa údajov EÚ sa v Ugande v súčasnosti nachádza okolo 1,4 milióna utečencov, čo z tejto krajiny vytvára jedno z najväčších utečeneckých centier v Afrike.