Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytuje operačnú pomoc humanitárnym organizáciám na Ukrajine

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská agresia voči Ukrajine porušuje humanitárne princípy.

Brusel 8. júna (TASR) - Európska únia poskytuje priamu operačnú podporu humanitárnym organizáciám pôsobiacim na Ukrajine, ktorá čelí vážnej humanitárnej kríze v dôsledku nezákonnej ruskej invázie. Informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na stredajšie oznámenie Európskej komisie (EK).

Komisia spresnila, že EÚ zriadila a zafinancovala dva sklady na Ukrajine, v mestách Vinnycia a Dnipro, a podporila aj zmluvné služby v oblasti nákladnej dopravy na poskytovanie humanitárnej pomoci tým, ktorí ju potrebujú.

Využitie humanitárnych služieb financovaných EÚ je ponúkané bezplatne organizáciám poskytujúcim pomoc a pôsobiacim na Ukrajine ako súčasť nového systému Európska kapacita humanitárnej reakcie (EHRC), ktorý v súčasnosti implementuje spoločnosť Handicap International. Francúzsko bude spolufinancovať tieto operácie na Ukrajine, keďže je prvým členským štátom EÚ, ktorý sa k iniciatíve pripojí.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská agresia voči Ukrajine porušuje humanitárne princípy. "Zatiaľ čo EÚ aj naďalej podporuje civilistov v susedných krajinách, ktorí utekajú pred vojnou, na Ukrajine musíme pokračovať v pomoci tým, ktorí neodišli. Iniciatíva Európska kapacita humanitárnej reakcie poskytuje služby humanitárnym partnerom a členským štátom EÚ, čím zabezpečuje účinnejšiu reakciu," uviedol Lenarčič.

EÚ začala podporovať nákladnú dopravu na Ukrajine začiatkom apríla. Doteraz podporila humanitárnych partnerov pri dodaní vyše 750 ton humanitárneho nákladu v 56 zásielkach. Dodávkam sa podarilo dostať do ťažko dostupných zón, akými sú centrá miest Charkov a Kramatorsk.

Humanitárna pomoc zahŕňa potraviny a základné položky, hygienické a zdravotnícke potreby. Sklad vo Vinnycii je vybavený zariadením s kontrolovanou teplotou, aby tam bolo možné skladovať lieky.

Začiatkom apríla EHRC spustila prvú operáciu na pomoc Ukrajine v Moldavsku, ktorá zahŕňala zriadenie centra EÚ v Kišiňove a rozmiestnenie zásob prístreškov financovaných EÚ. Okrem toho všetkých 27 členských štátov EÚ, ako aj Nórsko, Turecko a Severné Macedónsko ponúkli Ukrajine nepeňažnú pomoc prostredníctvom doteraz najväčšej operácie Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Zahŕňa okrem iného dodávku zdravotníckeho materiálu, mobilné nemocnice, dočasné prístrešky, sanitky, hasičské vybavenie a jedlo. Vzhľadom na rozsah potrieb eurokomisia zmobilizovala aj zdravotnícke vybavenie zo zásob zdravotníckych zariadení rescEU v Nemecku, Holandsku, Maďarsku a Grécku.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)