Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ poslala Ukrajine vybavenie voči chemickým a jadrovým hrozbám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasťou zásielky sú aj monitory, infúzne pumpy a ventilátory, ale aj ochranné prostriedky pre zdravotnícky personál, napríklad rúška a plášte.

Brusel 27. júna (TASR) - Európska únia poskytla Ukrajine vybavenie potrebné pre ochranu zdravia verejnosti pred chemickými, biologickými, rádiologickými a jadrovými hrozbami. Informovala o tom v pondelok Európska komisia (EK), píše agentúra DPA.

Zdravotnícke vybavenie, ochranné pomôcky a špeciálne prostriedky ochrany voči týmto hrozbám sú už na ceste na Ukrajinu, uviedol vo vyhlásení eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

"Európska únia poskytla 300.000 špeciálnych ochranných oblekov, 5600 litrov dekontaminačných prostriedkov a 850 kusov zariadení pre dekontaminačné práce," povedal hovorca EK Balázs Újvári.

Súčasťou zásielky sú aj monitory, infúzne pumpy a ventilátory, ale aj ochranné prostriedky pre zdravotnícky personál, napríklad rúška a plášte.

"Nemocnice a zdravotníci pracujú na Ukrajine v podmienkach vojny a preto musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme im poskytli nástroje potrebné na záchranu životov," dodal komisár Lenarčič.

Hodnota zaslaného vybavenia, o ktoré žiadala ukrajinská vláda, predstavuje 11,3 milióna eur. Darované ochranné prostriedky pochádzajú z núdzových zásob EÚ uskladnených v Rumunsku, Maďarsku, Švédsku, Nemecku, Grécku a Dánsku.