Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ pošle ďalšie peniaze bieloruským aktivistom a študentom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Nový program finančnej pomoci v roku 2022 zvyšuje celkovú podporu občanom Bieloruska na viac než 30 miliónov eur.

Brusel 7. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu prijala nový program finančnej pomoci v hodnote 25 miliónov eur na podporu obyvateľov Bieloruska. Nová pomoc stavia na doterajšej podpore EÚ pre občiansku spoločnosť, mládež, študentov, akademikov a odborníkov v Bielorusku, informuje spravodajca TASR.

Sériu programov finančnej pomoci bieloruským občanom rozbehla EÚ po brutálnom potlačení masových protestov po prezidentských voľbách v auguste 2020, ktoré západné krajiny označili za zmanipulované a ich oficiálny výsledok neuznávajú.

Nový program pomoci EU4Belarus podporí prodemokratických a ľudskoprávnych aktivistov. Študentom a odborníkom pomôže zaistiť prístup k modernému vzdelávaniu, a to aj prostredníctvom štipendií a kontaktov s odborníkmi a organizáciami z Bieloruska a EÚ.

S podporou EÚ v súčasnosti poberá štipendiá viac ako 520 študentov a takmer 800 osôb je zapojených do online školení. Okrem toho sa Bielorusi môžu uchádzať aj o krátkodobé odborné výmeny, výskumné štipendiá a granty. Nová pomoc pomôže financovať ďalších 450 štipendií, 500 odborných výmen a poskytne ďalšie možnosti vzdelávania.

Nový program finančnej pomoci v roku 2022 zvyšuje celkovú podporu občanom Bieloruska na viac než 30 miliónov eur.

Od sfalšovaných volieb v auguste 2020 Únia podporila obyvateľov Bieloruska sumou viac ako 100 miliónov eur. Peniaze išli na priamu pomoc obetiam represií, občianskej spoločnosti, nezávislým médiám, mládeži a tiež pre malé podniky a rezorty zdravotníctva a kultúry.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)