Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ pošle Ukrajine ďalších 1800 ton núdzových potrieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ v súčasnosti pracuje na tom, aby pomohla Ukrajine zaistiť dodávky elektriny v čase, keď Rusko podniká ničivé útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Brusel 17. novembra (TASR) - Európska únia v priebehu novembra zašle Ukrajine ďalších 1800 ton núdzovej pomoci. Oznámila to vo štvrtok Európska komisia (EK), ktorá poskytovanie pomoci Kyjevu koordinuje, informuje spravodajca TASR.

Najnovšia materiálna podpora, ktorá má pomôcť Ukrajincom zvládnuť zimu, pochádza z Belgicka, Fínska, Nemecka, Slovenska, Luxemburska a Švédska a okrem iného zahŕňa aj dodávky energie, núdzové prístrešky, súpravy prvej pomoci, ochranné oblečenie, hasičské vybavenie a hasičské autá a autobusy.

Všetky uvedené členské štáty EÚ poslali Ukrajine pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany.

Od začiatku ruskej invázie poskytla EÚ Ukrajine už približne 74.000 ton materiálnej pomoci v hodnote viac ako 450 miliónov eur. Okrem toho poskytla Ukrajine aj finančnú pomoc vo výške 523 miliónov eur.

EÚ v súčasnosti pracuje na tom, aby pomohla Ukrajine zaistiť dodávky elektriny v čase, keď Rusko podniká ničivé útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany Ukrajina získa napríklad generátory elektrickej energie a ďalšie dôležité energetické zariadenia.

V posledných dňoch začali humanitárni partneri EÚ posielať životne dôležité zásoby, ako sú potraviny, pitná voda, hygienické súpravy, materiály na prístrešky a kritické potreby pre domácnosti, pre zraniteľné skupiny obyvateľov v oslobodenom juhoukrajinskom meste Cherson.