Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ považuje za predsedu venezuelského parlamentu Guaidóa, nie Parru

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Únia sa domnieva, že hlasovanie, ktoré viedlo k zvoleniu Luisa Parru, nebolo legitímne.

Brusel/Caracas 4. júna (TASR) - Rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu potvrdiť spojenca prezidenta Nicolása Madura na poste predsedu Národného zhromaždenia je podľa Európskej únie nezákonné. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s tým, že Únia zároveň varovala pred prehlbujúcou sa krízou v tomto juhoamerickom štáte.

EÚ vo svojom vyhlásení uviedla, že právoplatným predsedom Národného zhromaždenia (parlamentu) je venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, a nie Luis Parra, ktorého najvyšší súd potvrdil v tejto funkcii na konci mája.

"Najnovší vývoj ešte viac prehĺbil dlhotrvajúcu ústavnú krízu vo Venezuele a obmedzil demokratický a ústavný priestor v krajine," uviedli vlády 27 členských štátov EÚ.

Únia sa domnieva, že hlasovanie, ktoré viedlo k "zvoleniu" Luisa Parru, nebolo legitímne, pričom naďalej "plne podporuje Juana Guaidóa ako predsedu Národného zhromaždenia".

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť Madura. Za dočasného prezidenta ho následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane Spojených štátov. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou americkej vlády.

Rovnako ako väčšina krajín Západu, aj EÚ, ktorá v máji usporiadala darcovskú konferenciu na pomoc piatim miliónom venezuelským utečencom, požaduje usporiadanie nových volieb vo Venezuele.