Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ pozastavila misiu v SAR, armádu tam údajne ovládajú Vagnerovci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v pondelok rozhodli uvalení sankcií proti Vagnerovej skupine a tiež ôsmim jednotlivcom a trom firmám spájaným s touto polovojenskou organizáciou.

Brusel/Bangui 15. decembra (TASR) - Európska únia pozastavila svoju vojenskú výcvikovú misiu v Stredoafrickej republike (SAR), pretože tamojšiu armádu vraj "ovládajú" ruskí žoldieri z Vagnerovej skupiny (Wagner Group). Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie veliteľa výcvikovej misie generála Jacquesa Langlada de Montgrosa.

"Keďže žoldnieri z Vagnerovej skupiny ovládajú ozbrojené sily SAR, Európska únia v záujme rešpektovania medzinárodného humanitárneho práva rozhodla o dočasnom pozastavení výcviku," uviedol veliteľ misie.

OSN aj Francúzsko tvrdia, že ruská žoldnierska skupina poskytla podporu armáde SAR proti povstalcom, ktorí plánovali tiahnuť na hlavné mesto krajiny.

"Títo žoldnieri poskytujú výcvik ozbrojeným silám SAR a používajú ich pri svojich operáciách," uviedol francúzsky generál.

SAR je podľa OSN druhou najchudobnejšou krajinou na svete a od roku 2013 ju sužuje občianska vojna. Intenzita bojov sa od roku 2018 zmiernila, avšak mnohé oblasti v krajine ostávajú mimo kontroly ústrednej vlády.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v pondelok rozhodli uvalení sankcií proti Vagnerovej skupine a tiež ôsmim jednotlivcom a trom firmám spájaným s touto polovojenskou organizáciou. OSN už pred niekoľkými týždňami vyzvala SAR, aby prerušila spoluprácu s Vagnerovcami, ktorých zároveň obvinila z násilností a pohlavného zneužívania.

Vagnerova skupina je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktných zónach vo svete. Vagnerovci bývajú spájaní s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina – miliardárom Jevgenijom Prigožinom.

Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom na Ukrajine, v Sýrii a Líbyi. Táto firma svoje služby ponúkla podľa AFP aj predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali.