Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ predlžuje o rok platnosť sankcií voči Bielorusku

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Voči Lukašenkovi a ďalším 194 osobám spojených s jeho vládou bol vydaný zákaz cestovania do EÚ a ich aktíva boli zmrazené.

Brusel 27. februára (TASR) - Európska únia v pondelok oznámila, že predĺžila o jeden rok platnosť sankcii voči Bielorusku, ktoré zaviedla z dôvodu pokračujúceho utláčania opozície v krajine a podporu ruskej vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Európska rada vo vyhlásení uviedla, že platnosť sankcií bola predĺžená do 28. februára 2024.

EÚ voči Bielorusku prijala viacero balíkov sankcií po sporných prezidentských voľbách v auguste 2020 a následných zásahoch voči demonštrantom na protivládnych protestoch. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci už tri desaťročia, je kľúčovým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, píše AFP.

Voči Lukašenkovi a ďalším 194 osobám spojených s jeho vládou bol vydaný zákaz cestovania do EÚ a ich aktíva boli zmrazené. EÚ takisto zastavila prístup k financiám pre 34 bieloruských spoločností a zaviedla voči tejto krajine obmedzenia v oblasti financií, obchodu, technológií a telekomunikácií, energie a dopravy.