Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ prehodnotí zoznam sankcií voči Ukrajincom blízkym Janukovyčovi

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč Foto: TASR/AP

Európska únia prehodnocuje sankcie uvalené na viac ako 20 blízkych spolupracovníkov bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, pretože v niektorých prípadoch už nie sú aktuálne.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európska únia prehodnocuje sankcie uvalené na viac ako 20 blízkych spolupracovníkov bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, pretože v niektorých prípadoch už nie sú aktuálne. Uviedol to dnes nemenovaný diplomat EÚ, ktorého citovala agentúra DPA.

Reštriktívne opatrenia zo strany EÚ boli prijaté z dôvodu "zlého hospodárenia s verejnými prostriedkami" na základe zoznamu, ktorý poskytli súdne orgány v Kyjeve.

Následne však príslušné ukrajinské orgány informovali EÚ, že niektoré vyšetrovania už boli zastavené a v prípade ďalších podozrivých osôb došlo k zmene dôkazového materiálu.

"Každý z týchto viac ako 20 prípadov sa bude musieť starostlivo preskúmať," povedal citovaný diplomat.

Diplomati EÚ v polovici novembra rozhodli o rozšírení zoznamu osôb, na ktoré sa vzťahujú sankcie za ich účasť na konflikte na východe Ukrajiny. Na zoznam sa dostali aj mená popredných proruských separatistov.

V súčasnosti sa na čiernej listine Bruselu nachádza 119 ľudí, proruskí separatisti aj občania Ruska, ktorým boli zmrazené aktíva v priestore EÚ a uvalený zákaz vydávania víz do členských krajín únie.