Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ uvažuje o prerozdelení 200.000 utečencov zo susedských krajín Sýrie

Migranti čakajú na autobusy po prekročení maďarsko-rakúskej hranice v rakúskej obci Nickelsdorf, archívne foto. Foto: TASR/AP

Budúcoročná skupina by mala byť prijímaná priamo z utečeneckých táborov v krajinách susediacich so Sýriou. Ide o utečencov nachádzajúcich sa v táboroch v Turecku, Jordánsku a Libanone.

Brusel 19. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) plánuje na budúci rok v marci navrhnúť nový plán na prerozdelenie okolo 200.000 utečencov medzi členské štáty EÚ. Avšak na rozdiel od premiestnenia toho roku dohodnutej skupiny 160.000 utečencov prostredníctvom povinných kvót by budúcoročná skupina mala byť prijímaná priamo z utečeneckých táborov v krajinách susediacich so Sýriou, uviedli dnes britské noviny Financial Times.

Britský denník spresnil, že ide o utečencov nachádzajúcich sa v táboroch v Turecku, Jordánsku a Libanone. Nový systém by mal byť súčasťou dohody medzi Bruselom a Ankarou, ktorým chce európska exekutíva presvedčiť Turecko, aby zastavilo prílev utečencov prechádzajúcich cez túto krajinu do Európskej únie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v nedeľu v Istanbule stretla s tureckým prezidentom Recepom Tayipom Erdoganom. Prisľúbila, že jej vláda bude podporovať uvoľňovanie zablokovaného prístupového procesu Turecka do EÚ. K ústretovým krokom EÚ patrí aj perspektíva vyššej finančnej pomoci a skoršie rokovania o liberalizácii víz pre tureckých občanov. Merkelová však v Istanbule neposkytla záruky, že k uvoľneniu vízového režimu dôjde už od budúceho leta, naznačila iba, že Nemecko je pripravené pomáhať v tejto záležitosti.

Hoci Turecko začalo rokovania o pristúpení do EÚ ešte v roku 2005, doteraz otvorilo iba 14 z 35 rokovacích kapitol a z nich sa podarilo uzatvoriť iba jednu kapitolu.

Podľa Erdogana je na území Turecka v súčasnosti okolo 2,5 milióna utečencov, väčšinou zo Sýrie. Od začiatku tohto roka asi 472.000 utečencov vstúpilo do Grécka cez Egejské more práve z tureckého územia. Väčšina z nich pokračovala na púti do západnej Európy. Európska komisia v snahe zastaviť tento migračný prúd podpísala minulý týždeň s Tureckom akčný plán, ktorý okrem vyhliadky na urýchlenie vízovej liberalizácie obsahuje aj poskytnutie finančnej pomoci vo výške do troch miliárd eur.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu však naznačil, že akčný plán nie je dohoda sama o sebe a trvá na ďalších diskusiách. Uviedol, že kým EÚ neodstráni vízovú povinnosť pre tureckých občanov, jeho krajina nepodpíše dohodu o readmisii. Bez tejto dohody EÚ nebude môcť vracať späť do Turecka nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa cez Turecko dostanú na jej územie.

O potrebe prerozdelenia vyššieho počtu sýrskych utečencov z krajín susediacich so Sýriou hovoril aj eurokomisár zodpovedný za imigráciu Dimitris Avramopulos. Podľa neho by EÚ mala prijať viac utečencov z týchto krajín a nájsť spôsoby, akými by sa dostali bezpečne do Európy bez ohrozovania svojich životov. Tejto veci by podľa eurokomisára prospela posilnená ochrana vonkajších hraníc EÚ a účinnejší boj s prevádzačmi ľudí.