Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

EÚ prijala dočasné azylové opatrenia pre Lotyšsko, Litvu a Poľsko

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, stoja v rade na jedlo pri logistickom centre na kontrolnom stanovišti "Kuznica" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Opatrenia nadobudnú účinnosť po ich prijatí Radou EÚ a konzultácii s Európskym parlamentom.

Brusel 1. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu predložila súbor dočasných azylových a návratových opatrení s cieľom pomôcť Lotyšsku, Litve a Poľsku pri riešení krízovej migračnej situácie na vonkajšej hranici EÚ s Bieloruskom.

Nové opatrenia týmto členským štátom umožnia zaviesť rýchle postupy na riadenie situácie pri plnom rešpektovaní základných práv a medzinárodných záväzkov vrátane zásady zákazu vyhostenia alebo vrátenia.

Opatrenia nadobudnú účinnosť po ich prijatí Radou EÚ a konzultácii s Európskym parlamentom.

Tieto opatrenia majú mimoriadny a výnimočný charakter. Budú sa uplatňovať na obdobie šiestich mesiacov, pokiaľ nebudú predĺžené alebo zrušené, a budú sa vzťahovať na štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí nelegálne vstúpili do EÚ z Bieloruska a nachádzajú sa v blízkosti hraníc alebo na hraničných priechodoch.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v tejto súvislosti uviedla, že nové opatrenia poskytnú flexibilitu a podporu pre členské štáty tak, aby zvládli túto núdzovú situáciu bez kompromisov v oblasti ľudských práv.

Na archívnej snímke eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová.
Foto: TASR/AP


"Aby bola naša reakcia na hybridné hrozby platná aj v budúcnosti, zaktivizovali sme impozantné diplomatické a právne úsilie EÚ v podobe uplatňovania sankcií a presviedčania tretích krajín, aby zastavili lety (s migrantmi do Bieloruska – pozn. redakcie)," opísala situáciu komisárka. A dodala, že eurokomisia čoskoro navrhne reformu schengenských pravidiel a bude sa usilovať o dosiahnutie pokroku pri zavádzaní Paktu o migrácii a azyle do praxe.

Tri uvedené členské štáty budú mať možnosť predĺžiť lehotu registrácie žiadostí o azyl na štyri týždne namiesto súčasných troch až 10 dní. Môžu tiež uplatniť azylové konanie na hranici na spracovanie všetkých žiadostí o azyl, vrátane odvolania, do maximálne 16 týždňov – okrem prípadov s konkrétnymi zdravotnými problémami.

Tri členské štáty zamerajú svoje prijímacie podmienky na pokrytie základných potrieb vrátane dočasného prístrešia prispôsobeného sezónnym počasím, potravín, vody, oblečenia, primeranej lekárskej starostlivosti a pomoci zraniteľným osobám pri plnom rešpektovaní ľudskej dôstojnosti. Je dôležité, aby členské štáty zabezpečili úzku spoluprácu s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a príslušnými partnerskými organizáciami na podporu jednotlivcov v tejto núdzovej situácii.

Na archívnej snímke migranti z Blízkeho východu.
Foto: TASR / AP


V oblasti návratovej politiky budú môcť dotknuté členské štáty uplatňovať zjednodušené a rýchlejšie vnútroštátne postupy návratu utečencov, ktorých žiadosti o medzinárodnú ochranu boli zamietnuté. Všetky postupy vykonávané v súlade s týmto návrhom musia rešpektovať základné práva a osobitné záruky stanovené právom EÚ vrátane najlepšieho záujmu dieťaťa, núdzovej zdravotnej starostlivosti a potrieb zraniteľných osôb, používania donucovacích prostriedkov a podmienok zadržania.

Agentúry EÚ sú pripravené pomôcť trom členským štátom, ak o pomoc požiadajú. Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) môže pomôcť pri registrácii a spracovaní žiadosti, zabezpečiť preverovanie zraniteľných osôb a podporiť proces prijímania. K dispozícii je aj agentúra Frontex – pre činnosti hraničnej kontroly vrátane skríningových a návratových operácií. Na poskytovanie spravodajských informácií na boj proti pašovaniu je k dispozícii aj Europol.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)