Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ pripravuje koncert v snahe skoncovať s COVID-19

Speváčka Shakira, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Koncert budú vysielať televízne stanice po celom svete. Okrem Európy aj v Kanade, USA, Brazílii, Indii či v Afrike.

Brusel 22. júna (TASR) – V sobotu 27. júna sa uskutoční koncert svetoznámych hudobných hviezd, ktorého spoluorganizátorom je Európska komisia.

Podujatie je prepojené s novým darcovským virtuálnym summitom a aj sa koná v ten istý deň. Cieľom obidvoch akcií je zmobilizovať ďalšie financie potrebné na vývoj a nasadenie vakcín proti koronavírusu SARS-Cov-2.

Komisia v pondelok spresnila, že ide o súčasť celosvetovej kampane Globálny cieľ: zjednotiť sa pre našu budúcnosť.

Cieľom je vyzbierať dodatočné financie k doterajším záväzkom medzinárodného spoločenstva, aby bolo možné zaistiť očkovacie látky pre všetkých ľudí na svete, ktorí ich potrebujú. To má pomôcť svetu prekonať súčasnú pandémiu a pripraviť sa na ďalšie podobné.

Koncert, ktorý bude uvádzať americko-kanadský herec Dwayne Johnson, prepojí umelcov z Latinskej Ameriky, Afriky i Európy. Vystúpia napríklad Shakira, Coldplay, Usher či Miley Cyrus.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová naznačila, že podujatie spestria aj ďalšie známe mená svetového šoubiznisu ako: Chris Rock, Hugh Jackman, Charlize Theron, Salma Hayek či David Beckham.

„V sobotu 27. júna budú umelci, vedci a svetoví lídri rozprávať jedným hlasom v skutočnom a zriedkavom okamihu globálnej jednoty. Zaviažu sa, že budú pomáhať skoncovaniu s koronavírusom na celom svete," uviedla šéfka EK v správe pre médiá. A zopakovala, že EÚ je odhodlaná zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupnej vakcíne čo najskôr pre všetkých, ktorí ju potrebujú.

Podľa jej slov aj na darcovskom summite vystúpia viaceré známe osobnosti politiky, umelci a občianski aktivisti.

Koncert budú vysielať televízne stanice po celom svete. Okrem Európy aj v Kanade, USA, Brazílii, Indii či v Afrike. Diváci si koncert budú môcť pozrieť aj na účtoch EK na sociálnych médiách.