Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ pripravuje prvé kroky na riešenie sporu so spoločnosťou AstraZeneca

Na archívnej snímke z 18. júla 2020 logo britsko-švédskeju farmaceutickej firmy AstraZeneca v britskom meste Cambridge. Foto: TASR/AP

Komisia tvrdí, že AstraZeneca si nedostatočne plnila svoje záväzky.

Brusel 18. marca (TASR) - Európska komisia (EK) pripravuje v súvislosti s oneskorenými dodávkami vakcín oficiálny list farmaceutickému gigantu - spoločnosti AstraZeneca, uviedol vo štvrtok hovorca EK Eric Mamer. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej ide o prvý krok v procese riešenia sporu.

"Máme v úmysle poslať list spoločnosti AstraZeneca, list, ktorý nám umožní nadviazať dialóg so spoločnosťou v rámci riešenia sporu," uviedol Mamer.

Na základe dohody by sa šéfovia oboch strán - spoločnosti aj Komisie - mali do 20 dní od oznámenia stretnúť "a pokúsiť sa vyriešiť spor v dobrej viere".

Komisia tvrdí, že AstraZeneca si nedostatočne plnila svoje záväzky, zatiaľ čo spoločnosť tvrdí, že zmluva stanovuje iba to, že musí vynaložiť maximálne možné úsilie na splnenie predpokladaného cieľa o počte dávok.

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej spoločnosť v druhom štvrťroku dodá iba 70 miliónov zo sľúbených 180 miliónov dávok.