Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ prisľúbila 95 miliónov eur na humanitárnu pomoc Jemenu

Na archívnej snímke z 11. júna 2020 matka drží svoje podvýživené dieťa v nemocnici v Hounde na juhozápade Burkiny Faso. Humanitárny úrad Organizácie Spojených národov (OSN) v stredu 18. novembra 2020 vyčlenil 100 miliónov dolárov (približne 85 miliónov eur) pre sedem krajín Afriky a Blízkeho východu, ktoré ohrozuje hladomor v dôsledku ozbrojených konfliktov a pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP. Celkovo 80 miliónov dolárov pôjde pre Afganistan, Burkinu Faso, Kongo, Nigériu, Južný Sudán a Jemen. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia občianskej vojny v Jemene v roku 2015 EÚ už celkovo vyčlenila 981 miliónov eur na rôzne formy pomoci pre Jemenčanov, z toho 648 miliónov eur išlo na humanitárnu pomoc.

Brusel 1. marca (TASR) - Európska komisia (EK)v pondelok vyčlenila 95 miliónov eur na humanitárnu pomoc obyvateľom Jemenu, ktorý okrem vojny čelí aj rekordne vysokej miere detskej podvýživy a hrozbe hladomoru.

Podľa tlačovej správy EK budú v roku 2021 v Jemene akútnou podvýživou trpieť viac ako dva milióny detí a jeden milión tehotných žien a matiek. Zvyšujúci sa počet ozbrojených akcií v súčasnosti núti tisíce jemenských rodín opúšťať domovy.

Novú finančnú a humanitárnu pomoc oznámil eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na darcovskej konferencii pre Jemen, ktorú 1. marca spoločne usporiadali OSN, Švédsko a Švajčiarsko.

Aj v roku 2021 bude humanitárna pomoc EÚ zameraná na zabezpečovanie potravín, vody, hygieny a zdravotnej starostlivosti pre najviac postihnutých obyvateľov Jemenu. Únia tiež poskytne finančnú pomoc a rôzne iné formy podpory pre vysídlencov a osoby v núdzi.

Od vypuknutia občianskej vojny v Jemene v roku 2015 EÚ už celkovo vyčlenila 981 miliónov eur na rôzne formy pomoci pre Jemenčanov, z toho 648 miliónov eur išlo na humanitárnu pomoc.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)