Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

EÚ prisľúbila Eritrei peňažnú pomoc na riešenie príčin exodu migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že príslušná komisia EÚ schváli sľúbenú sumu do novembra.

Nairobi 18. septembra (TASR) - Európska únia prisľúbila Eritrei finančnú pomoc vo výške 200 miliónov eur na riešenie príčin exodu migrantov, z ktorých sa mnohí presunuli do krajín Európy. Uviedol to vo štvrtok eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, ktorého citovala agentúra DPA.

Eritrea dostane zdroje z 1,8 miliardového stabilizačného fondu EÚ pre mimoriadne situácie. Zámerom tohto kroku má byť riešenie základných príčin ilegálnej migrácie, uviedol Mimica pre novinárov v kenskej metropole Nairobi.

"Eritrea je jedným z hlavných ohnísk migrácie. Náš postoj je pomôcť eritrejskému ľudu pomocou podporných rozpočtových programov," uviedol eurokomisár. Mimica sa stretol i s kenským prezidentom Uhuru Kenyattom, s ktorým rokoval o regionálnej spolupráci v boji proti ilegálnej migrácii.

Očakáva sa, že príslušná komisia EÚ schváli sľúbenú sumu do novembra. Európski a africkí lídri sa vtedy zídu na summite v La Vallette na Malte, kde budú hovoriť o bezprecedentnom príleve migrantov z Blízkeho východu a Afriky.