Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ privítala hlasovanie za odvolanie Ruska z riadiaceho orgánu ICAO

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo už v júni vyhlásila letectvo v Rusku za nebezpečné.

Brusel 4. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) oznámila, že víta utorňajšiu dohodu 41. zhromaždenia Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO), podľa ktorej bude Rusko na tri roky vylúčené z Rady ICAO. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Podľa stanoviska EK bolo toto bezprecedentné rozhodnutie prijaté v kontexte vážneho porušovania pravidiel medzinárodného letectva zo strany Ruskej federácie od začiatku jej vojenskej agresie proti Ukrajine. Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo už v júni vyhlásila letectvo v Rusku za nebezpečné.

Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v tejto súvislosti privítala správu, že členské krajiny ICAO sa rozhodli postaviť sa na obranu systému založeného na medzinárodných pravidlách letectva v záujme bezpečnosti cestujúcich a posádok na celom svete.

"Po útočnej vojne proti Ukrajine ICAO odsúdila Rusko za narušenie suverénneho vzdušného priestoru Ukrajiny, ako aj za nedodržanie viacerých technických požiadaviek. Tieto kroky mali významný vplyv na globálnu bezpečnosť letectva," vysvetlila komisárka v správe pre médiá.

Podľa jej slov kroky Ruska, vrátane nezákonnej dvojakej registrácie lietadiel ukradnutých európskym lízingovým spoločnostiam a prevádzkovania lietadiel na medzinárodných trasách bez platného bezpečnostného osvedčenia, viedli k tomu, že ICAO zverejnila vážne bezpečnostné obavy v súvislosti s Ruskom a vyhlásila civilné letectvo v Rusku za nebezpečné.

ICAO je regulátorom OSN pre civilné letectvo. Rada ICAO je hlavným riadiacim orgánom tejto organizácie a tvorí ju 36 štátov. Členovia Rady sú volení každé tri roky na zhromaždení ICAO zloženom z predstaviteľov 193 štátov z celého sveta.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)