Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Protipirátska operácia Atalanta mení pre brexit veliteľa i veliteľstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Operácia bola rozšírená do 31. decembra 2020.

Brusel 30. júla (TASR) - Rada EÚ v pondelok rozšírila mandát námornej operácie EU NAVFOR Somálsko známej pod názvom Atalanta. Operácia bola rozšírená do 31. decembra 2020.

Zástupcovia členských krajín EÚ zároveň rozhodli o premiestnení operačného veliteľstva EU NAVFOR a Strediska pre námornú bezpečnosť v regióne Afrického rohu (MSCHOA) z britského Northwoodu. Obe strediská budú fungovať na novej adrese od 29. marca 2019, keď Spojené kráľovstvo vystúpi z Únie. Nové veliteľstvo EU NAVFOR bude na námornej základni v meste Rota v Španielsku a novým sídlom MSCHOA bude Brest vo Francúzsku.

Od 29. marca 2019 sa novým veliteľom operácie Atalanta stane španielsky viceadmirál Antonio Martorell Lacave. Vo funkcii nahradí britského generálmajora Charlieho Sticklanda.

Rada EÚ v tejto súvislosti prijala aj rozpočet na aktivity súvisiace s operáciou Atalanta. Suma vo výške 11,77 milióna eur bude k dispozícii na obdobie od 1. januára 2019 do 31. decembra 2020.

Operácia Atalanta prispieva k odstrašovaniu, predchádzaniu a potláčaniu pirátskych činov a ozbrojených lúpeží pri somálskom pobreží a je súčasťou komplexného prístupu EÚ k mierovému, stabilnému a demokratickému Somálsku.

EU NAVFOR Somálsko chráni aj plavidlá Svetového potravinového programu (WFP) a iné zraniteľné lode, sleduje činnosti spojené s rybolovom mimo pobrežia Somálska a podporuje ostatné misie a programy EÚ v tomto regióne.

spravodajca TASR Jaromír Novak